Eltefritt brød i gryte
Denne oppskriften holder til ett stort brød.
Oppskrift av: Anita Bakker
Slik gjør du det:
Ha hvetemel, kruskakli, salt og gjær i en bakebolle og rør lett sammen. Hell romtemperert vann over melblandingen og bland sammen. Dekk bollen med plast og et håndkle og la stå på kjøkkenbenken i 12-16 timer.
Hell deigen (den skal være klissete) på et melet bakepapir og strø mel over deigen. Brett deigen i flere omganger til deigen begynner å finne formen. Dryss på mer mel om nødvendig.
Løft opp deigen og dryss godt med mel på bakepapiret. Legg deigen med bretten ned på bakepapiret, hvelv bakebollen over og la det stå til etterheving i to timer.
Sett en ildfast grytemed lokk i kald ovn. Sett ovnen på 250 grader når brødet har ca 30 min igjen å heve.
Ta ut gryten når deigen er ferdighevet. Løft deigen ved hjelp av bakepapiret og hell deigen opp-ned i den varme gryten. Sett på lokk og sett gryten inn i ovnen. Stek i 30 min. Ta av lokket og senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 15 min.
Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist.