Eltefritt rugbrød
Saftig, sunt og godt brød. Her trenger du en ildfast gryte på 4,2 L.
Oppskrift av: Torunn Nordbø
Ingredienser
Slik gjør du det:
•Dag 1: Ha alle ingrediensene i en bakebolle, og bland godt sammen. Deigen skal være ganske løs, men den skal ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la deigenden heve i romtemperatur over natten eller i 12–20 timer.
Dag 2: Legg et bakepapir på kjøkkenbenken, og strø godt med mel utover. Tøm deigen ut på bakepapiret. Strekk deigen ut og brett den inn mot midten et par ganger. Legg deigen med skjøten ned på bakepapiret. Dekk over med et klede eller en stor bakebolle, og la deigen etterheve i ca. 2 timer.
En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250°. Sett samtidig inn gryten som du skal steke brødet i, slik at den varmes opp. Gryten eller formen må tåle 250 °C og ha lokk.
Når brødet er ferdig etterhevet hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryten. Dryss gjerne litt mel i bunnen først. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10–15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta.
Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd om brødet er ferdigstekt. Avkjøl på rist