Enkel julekake

Enkel julekake

Oppskrift av: Aase Strømstad
180 minutter
Kake

Ingredienser

5 dl

helmelk

50 g

gjær

750 g

hvetemel

100 g

rosiner

250 g

smør

200 g

sukker

Fyll til krans:

Slik gjør du det:

2 kaker i 1,5 liters former eller 1 kake i form + 1 fylt krans. I ovn ved 200° i ca. 45 minutter for julekaker i form, 20-25 minutter for krans. Varm melken til den er lunken, 37°/fingervarm, og rør ut gjæren. Rør smør og sukker hvitt og porøst. Bland mel og rosiner og rør det i smørkremen vekselvis med melken. Elt deigen til den er blank og smidig. Dekk den godt med plast og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1,5 timer. Elt deigen lett om, del den i to jevnstore emner, som trilles til sprekkfrie brød og legges i godt smurte former. Eller: form det ene emnet til et brød. Klapp det andre ut til et rektangel, ca. 15x25 cm. Lag mandelfyll etter anvisningen på pakken og legg en stripe midt på deigen. Rull den sammen fra langsiden og form den til en krans. Etterhev brødene, eventuelt også kransen, i ca. 20 minutter. Pensle kransen med melk eller egg. Stek julekakene og/eller kransen nederst i ovnen til de er gjennomstekte.