Eplekake i krukke
Lag deilig eplekake med norske epler og salt karamellsaus.
Oppskrift av: Leif Inge Bårdsen
Ingredienser
Bunn:
8 stk
Digestive-kjeks30 g
sukker3 ss
meierismør0.5 ts
kanelOstemasse:
350 g
kremost125 g
sukker1.5 ss
sitronsaft1 stk
Vaniljestang eller 1 ts vaniljeekstrakt2 stk
eggEn liten klatt rømme
Topping:
2 dl
rømme2 ss
sukker0.5 stk
Vaniljestang eller 1 ts vaniljeekstraktEplemost:
6 stk
Norske epler100 g
sukker0.5 dl
vann0.25 ts
Kanel (Kan sløyfes)Salt karamellsaus:
150 g
fløte100 g
sukker0.5 stk
Vaniljestang eller essens50 g
meierismør2 klype
maldonsaltSlik gjør du det:
Bunn:Finknus kjeksen. Bland sammen med sukker, kanel og smeltet smør til en masse.
Fordeles på 6 glass. Spar på litt av kjeksmassen til å smuldre på toppen av kaken.
Ostemasse:Pisk alt sammen i en bolle og tilsett ett og ett egg om gangen.
Piskes til den er godt blandet.
Nå skal ostemassen fordeles i glassene.Her brukte jeg en sprøytepose for å fylle glassene.
Hent en ildfast form og sett glassene i. Fyll opp med vann slik at glassene blir dekket ca 1/3 med vann. Bruk varmt kranvann.
Stekes på 120 grader midt i ovnen i ca 40 min.
Den skal være fast, men fortsatt litt løsere i midten når du rister litt på glasset.
Topping:Taes på rett etter at kakene er ferdigstekt. Da vil rømmen bli litt mer flytende pga varmen og letter å fordele den oppå kakene.
Eplemost:Del eplene i terninger. Ha dem så i en gryte med sukker og vann. Kokes til eplene blir møre.
Avkjøles!
Karamellsaus:Ha sukkeret i en kjele og ha den på middels varme. Varm opp forsiktig fordi den svir seg fort. Da får du en dårlig smak på karamellen!
Når den smelter så bare rister/vender du litt på kjelen. Ikke rør med noe nedi sukkeret.
I den andre kjelen har du fløte, salt og vaniljestangen. Varmes opp til kokepunktet. Ta ut vaniljestangen.
Fløten har du i kjelen med sukkeret når det er ferdig smeltet.Vær forsiktig! Det kan boble litt pga høy varme!
Rør godt med tresleiv på svak varme til alt av karamell er oppløst.
La den avkjøle i ca 10-15 min.
Rør så inn smør. Avkjøl.
Hell sausen på sprøytepose. Det vil bli karamellsaus igjen. Ha den i fryseren eller på ett glass i kjøleskapet. Bruk den til andre kaker, på iskremen og lignende.
Når kakene er avkjølt fyller du på ett lag med eplemost. Sprøyt så ett lag med karamellsaus. Og til slutt ett lite dryss med kjeksmasse på toppen.
Disse kan oppbevares i kjøleskapet i en uke++ Også perfekte til å fryses!