Gammeldags mørk karamellfudge

Gammeldags mørk karamellfudge

Karameller trenger ikke tilhøre juletider. Disse smaker like godt en kjølig februarkveld.

Oppskrift av: Manuela Kjeilen

Ingredienser

300 g

sukker

0.5 dl

vann

1 ts

Vaniljeekstrakt

130 g

Usaltet meierismør

1 klype

salt

1 bokser

søt kondensert melk

Slik gjør du det:

Begynn med å ta frem en liten form. Jeg bruker en som er 25x10 cm. Legg bakepapir i den, og sett den til siden så lenge.
Hell sukker og vann i en liten kjele, sett den på komfyren på middels varme og rør slik at du ser at sukkeret blir oppløst i vannet. (Dette avgjør om du får en fin karamell).
Når du ser at sukkeret er helt oppløstskrus varmen opp på det høyeste. Nå må du ikke røre mer, men la det stå til du ser at fargen blir en gyllen, nokså mørk karamell.
Dette tar cirka 3-5 minutter, så vær i nærheten hele tiden.
Når den har fått den fine karamellfargen, ta kjelen av platen og rør innsmør.
Sett kjelen tilbake på middels varme bare noen minutter, til du ser at smøret er helt smeltet.Tilsett salt og vaniljeekstrakt eller frøene fra en halv vaniljestang.
Tilsett en boks søt kondensert melk.
Så lenge det ersøt kondensert melk så går det bra, men ikke bruk Vikingmelk, det er ikke det samme.
Hellsøt kondensert melk over i den varme karamellen, og sett det hele tilbake på komfyren på middels varme. Rør i karamellen helt til den tykner. Det tok meg cirka 10 minutter.
Hell karamellen over i den bakepapirkleddeformen og la den så hvile i kjøleskapet i 5 timer eller over natten.
Skjær den så i passende biter.
Pakk bitene inn i vokset matpapir eller bakepapir. NB: bruker du bakepapir så pakk dem inn med denglatte (silikonbelagte) siden inn mot karamellene.
Du kan også dyppe disse i sjokolade, bruk helst temperert sjokolade.
Oppbevar dem helst i kjøleskapet fram til servering, eller pakk hver karamell inn vokspapir slik at de ikke kleber.