Hjemmelaget ciabatta
Hjemmelaget ciabatta er perfekt til suppe på en kald høstdag!
Oppskrift av: Leif Inge Bårdsen
Slik gjør du det:
I denne oppskriften brukte jeg kun Tipo 0 mel fordi denne gir en mer elastisk deig, sprøere skorpe og suger til seg mer væske. Du kan fint bytte ut 200 gr av melet med durumhvete.
Ha alle ingrediensene i en eltebolle.
Kjør deigen sammen på lav hastighet.
Ha i mer mel om deigen er for løs. Deigen skal være litt løs, men ikke rennende.
Når du har funnet den perfekte konsistensen kjører du opp hastigheten på maskinen til medium hastighet. La deigen elte i ca 10 min.
Ta ut en ildfast form på ca 25x15 cm.
Ha olje i formen. Bruk et stykke tørkepapir og smør formen godt med oljen.
Putt deigen i formen når den er ferdig eltet.
Klem den ut slik at den dekker bunnen av formen.
Smør litt olje på toppen av deigen. Dette gjør at plastikken du skal dekke til med ikke henger seg fast i deigen.
Sett deigen på et lunt sted, og la den heve til dobbel størrelse i ca. 40-60 min.
Når deigen er ferdig hevet har du godt med mel på bordet.
Løsne forsiktig rundt kantene på formen. Hvelv så deigen oppå bordet.
Brett forsiktig øvre del halveis ned til midten av deigen, og ta så nedre del og legg den helt over. Snu så deigen slik at skjøten kommer under. Da skal du få ett rektangulært stykke ciabatta.
Ta frem to stekebrett dekket til med bakepapir.
Del opp deigen i passe biter. Her bruker jeg en plastikkskrape, men du kan også bruke en god kniv.
Jeg fikk ca 10-12 stykker.
Sett ovnen din på 200 grader i et par minutt før du skrur den av.
Sett brettene med ciabatta inn i ovnen, og ha et par isbiter nederst i ovnen. Dette lager damp, som gjør at ciabattaene ikke tørker ut.
Pass på at det ikke blir for varmt, her er det stor forskjell på ovnene. Jeg må ha ovnsdøren på gløtt når jeg gjør dette pga. sein nedkjøling på ovnen.
Heves i ca. 20 min, men gjerne lengre om du vil. Pass bare på at de ikke hever for lenge.
Ta dem så ut av ovnen. Sett ovnen på 225 grader.
Stekes i ca. 20 min til de blir gyldne.