Bokhvete

Bokhvete

Foto: Colourbox

Bokhvete har saftig stengel, med hjerteformede litt spisse blader og rosa eller grønnhvite blomster som vokser i skjermlignende klaser. I Norge regnes den i dag som åkerugress, og begge variantene vokser så langt nord som til Trøndelag. Den blir flere steder kalt «fattigmannshvete» og ble i sin tid dyrket i deler av Danmark og Skåne Grynene (frøene) blir brukt i matlaging, enten som hele eller som mel. Hel bokhvete kan kokes som ris eller  grøt. Kornene får en grøtliknende konsistens under koking. Hel bokhvete er fullstendig uten gluten.

Viktige næringsstoffer

Protein

7.1 g (8 %)

Fett

2 g (2 %)

Karbohydrat

70.4 g (88 %)

Alle næringsstoffer

Vann

13 g

Kilojoule

1407 kJ

Kilokalorier

332 kcal

Protein

7.1 g

Fett

2 g

Mettet

0.3 g

Trans

0 g

Enumettet

0.5 g

Flerumettet

0.5 g

Kolesterol

0 mg

Karbohydrat

70.4 g

Stivelse

70 g

Mono+Disakk

0.4 g

Sukker

0 g

Kostfiber

1.9 g

Alkohol

0 g

Retinol

0 µg

Beta-karoten

0 µg

Vitamin A

0 RAE

Vitamin D

0 µg

Vitamin E

0.3 alfa-TE

Tiamin

0.35 mg

Riboflavin

0.11 mg

Niacin

2.7 mg

Vitamin B6

0.3 mg

Folat

20 µg

Vitamin B12

0 µg

Vitamin C

0 mg

Kalsium

8 mg

Jern

2.1 mg

Natrium

1 mg

Kalium

200 mg

Magnesium

48 mg

Sink

2 mg

Selen

5 µg

Kobber

1.53 mg

Fosfor

190 mg

Vi har 5 oppskrifter med Bokhvete