Hopp til hovedinnhold

Bygg

Bygg

FOTO: Colourbox.com

Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. I flere århundrer fram til første halvdel av 1900-tallet, brukte vi bygg både som festmat og hverdagskost. Vassgrauten og flatbrødet var blant annet basert på bygg. Med de positive helseeffektene anbefaler nå helsemyndighetene mer bruk av bygg i kosten. Byggmel kan brukes i mange forskjellige produkter som grøt og suppe, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks.

Energiinnhold

Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.

Protein

8.6 g (12 %)

Fett

1.1 g (1 %)

Karbohydrat

60.6 g (86 %)

Alle næringsstoffer

Vann

15 g

Kilojoule

1278 kJ

Kilokalorier

302 kcal

Protein

8.6 g

Fett

1.1 g

Mettet

0.2 g

Trans

0 g

Enumettet

0.1 g

Flerumettet

0.5 g

Kolesterol

0 mg

Karbohydrat

60.6 g

Stivelse

59.7 g

Mono+Disakk

0.9 g

Sukker

0 g

Kostfiber

7.6 g

Alkohol

0 g

Retinol

0 µg

Beta-karoten

0 µg

Vitamin A

0 RAE

Vitamin D

0 µg

Vitamin E

0.7 alfa-TE

Tiamin

0.3 mg

Riboflavin

0.13 mg

Niacin

4.5 mg

Vitamin B6

0.3 mg

Folat

20 µg

Vitamin B12

0 µg

Vitamin C

0 mg

Kalsium

28 mg

Jern

2.2 mg

Natrium

2 mg

Kalium

315 mg

Magnesium

60 mg

Sink

1.5 mg

Selen

3 µg

Kobber

0.56 mg

Fosfor

250 mg

Vi har 5 oppskrifter med Bygg