Klassisk karamellpudding

Klassisk karamellpudding

Denne fløyelsmyke, tradisjonelle karamellpuddingen er kanskje Norges mest populære dessert!

Oppskrift av: Anita Bakker

Ingredienser

8 porsjoner

2 dl

sukker til karamell

6 dl

melk

5 ss

sukker

8 stk

egg

Slik gjør du det:

Glasering: Ha sukker i brødformen (2 liter) og brun det direkte på middels varm plate til sukkeret er smeltet. Bruk grytekluter og drei formen slik at smeltet karamell også kommer opp langs kantene.
Karamellpudding: Kok opp fløte, sukker og melk sammen med delt vaniljestang. Avkjøl blandingen.
Rør forsiktig inn lett sammenvispede egg. Sil blandingen samtidig som du heller den i den glaserte brødformen. La stå i 10 minutter for å unngå luftbobler i puddingen.
Sett formen i en langpanne med høye kanter og hell på varmt vann til pannen er 3/4 full.
La puddingen steke ved 120 grader til den har stivnet, ca. 2 timer. Den skal kjennes fast når du trykker lett på den med baksiden av en skje. Avkjøles til neste dag.
Bruk en spiss kniv til å løsne puddingen langs kanten av formen. Hvelv puddingen på et fat med kant (for at ikke karamellsausen skal renne ut). Server puddingen med vispet krem, karamellsaus og hvis du har - friske bringebær.
Ekstra saus: Varm opp 1,5 dl sukker på svak varme i en liten stekepann. Dette tar tid! Ikke rør i sukkeret før det har smeltet. Varm til det blir brunt, rør litt. Avkjøl og tilsett 2 dl kokende vann. La sausen koke under omrøring. Avkjøl og ha over i en mugge.