Landslagets havrebrød

Landslagets havrebrød

Dette brødet tar to dager å lage, og det er så verd det!

Oppskrift av: Torunn Nordbø

Ingredienser

Skålding:

220 g

vann

110 g

havremel

Fordeig:

2 g

Gjær (ca. på størrelse med en ert)

110 g

vann

110 g

hvetemel

Hoveddeig:

370 g

vann

250 g

hvetemel

175 g

Store havregryn

16 g

gjær

16 g

Finmalt havsalt

Slik gjør du det:

Dag 1: Skålding: Hell kokende vann over havremelet og rør sammen. Avkjøl i kjøleskap til neste dag.
Fordeig: Rør gjær og vann sammen i en bakebolle, og bland inn melet til en jevn røre. Dekk bollen med plast, og la stå i romtemperatur til neste dag.
Dag 2: Ha alle ingrediensene bortsett fra skåldingen i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen til den nesten er ferdig. Spe inn det skåldede melet litt etter litt. Elt videre til deigen er jevn og smidig. Dekk bakebollen med plast, og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. én time.
Ta deigen ut på et lett melet bord. Del den i to like store emner, og form dem forsiktig til boller. La dem hvile på bakebordet i 15 minutter under et klede, uten mel under slik at undersiden blir fuktig. Snu emnene opp ned med den fuktige siden opp og klem dem forsiktig utover til en halvflat oval. Brett den ene langsiden inn mot midten. Brett motsatt side på samme måte slik at endene møtes i en skjøt på midten. Press skjøten forsiktig med håndbaken så den fester seg. Snu deigen slik at skjøten kommer ned, og stram deigen mot skjøten med fingrene ved å forme til avlange brød. Pensle brødene med vann og rull i havregryn. Legg brødene på en stekeplate med bakepapir.
Dette er en løs og vanskelig deig å jobbe med, så bruk gjerne brødformer (1,5 liter). Dekk med plast eller klede, og la brødene etterheve til dobbel størrelse, 45–60 minutter.
Snitt ønsket mønster med en skarp kniv. Forvarm ovnen til 250°. Sett inn brødene midt i ovnen og senk temperaturen til 220°. Stek brødene i ca. 40 minutter. Avkjøl på rist.