Lussekatter

Lussekatter

Lussekatter skal lages på luciadagen den 13. desember. Lussekatter lages med kardemomme og rosiner.

Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Bakverk

Slik gjør du det:

Denne oppåskriften på lussekatter gir 40-45 stk.
Smelt smør i en kasserolle og tilsett melk. Varm til 37 ºC og tilsett safran. Smuldre gjær i en bakebolle og hell litt av den fingervarme deigvæsken over, rør ut gjæren før resten av væsken tilsettes. Ha i sukker, salt og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en glatt deig.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 40 min, eller lenger, til deigen omtrent har doblet seg.
Ha deigen over på et bakebord og del i biter. Form til lussekatter eller forskjellige figurer og legg på et bakepapirkledt stekebrett.
Dekk med et klede og etterhev ca 50 min. Trykk rosiner til pynt på de ferdighevede figurene og pensle med sammenpisket egg. Stek i midt i varm stekeovn, 225 ºC i 10-12 min. Avkjøl på rist.
Tips: Søte lussekatter, pensle de ferdig stekte lussekattene med smør og dypp i eller strø på sukker.
Deigen kan også formes til en kringle. Sett lys i kringlen ved servering.