Pepperkakedeig til figurer og hus
Dette er en stor deig, nok til både hus og figurer. Deigen kan halveres.
Oppskrift av: Wenche Andersen
30 minutter
KakeIngredienser
250 g
smør eller margarin2 dl
sirup, gjerne mørk4 dl
sukker1 ss
kanel1 ts
kardemomme1 ts
ingefær, malt1 ts
nellik, malt0.5 ts
pepper2 dl
vann1 ts
bakepulver13 dl
hvetemelSlik gjør du det:
Det er en fordel om deigen får ligge i kjøleskapet minst 1 døgn før den kjevles ut, best er den hvis den får ligge kaldt i 2-3 dager. Smelt smør og sirup i en kasserolle. Ha sukker og krydder i en arbeidsbolle og hell over den smør og sirupblandingen. Rør til sukkeret er oppløst. Tilsett vann og rør godt sammen før hvetemel og bakepulver arbeides inn. Deigen kan virke litt løs, men husk at den skal ligge kaldt i minst 1 døgn før den kan brukes. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet. Når deigen skal brukes, kna den myk, ikke tilsett mer mel enn nødvendig. For mye mel kan gjøre kakene harde. Kjevle ut deigen og skjær/stikk ut ønskede former eller figurer. Legg figurene på bakepapirkledt stekebrett og stek ved 175 °C i 6 -10 min på miderste rille, avhengig av tykkelse. "Sukkerlim" til pepperkakehus: Smelt ca 3 dl sukker i en stekepanne og la det koke til det blir brunt. Dypp sidene som skal limes sammen i det smeltede sukkeret og lim sammen. Glasur: Pepperkakehuset kan settes sammen med melisglasur, som også brukes til å pynte huset med. Lag glasur av eggehvite og melis, glasuren må være ganske fast, men ikke fastere enn at den kan trykkes ut gjennom en liten åpning i snippen på en liten frysepose eller et kremmerhus laget av matpapir.