Saftig eplekake med lønnesirup
Høstens saftigste eplekake, med lønnesirup, kanel og nydelige norske epler! Oppskriften er nok til en høy kake á 20 cm.
Oppskrift av: Marie H. Roald
Ingredienser
Kakedeig
150 g
hvetemel1 ts
bakepulver1 ts
kanel, malt0.25 ts
salt200 g
smør, usaltet100 g
Hvitt sukker1 dl
Mørk lønnesirup1 ts
Vaniljeekstrakt3 stk
Egg, medium/storeFyll
2 stk
Epler, medium1 ss
hvetemel1 ts
kanel, maltTopping
2 stk
Epler, medium50 g
Hvitt sukker1 ss
kanel, malt1 neve
Mandler, skivede0.5 dl
Mørk lønnesirup, til penslingSlik gjør du det:
Obs! Formen som er brukt er ganske dyp. Som en generell regel så bør du ikke fylle formen helt opp, men la det være litt plass til at kaken hever under steking. Du må gjerne bruke en større form, om du ser at en på 20 cm blir for liten. Følg med når du steker kaken, og test den med en kakepinne underveis, så unngår du at kaken blir for lite eller for mye stekt, avhengig av hvordan form du bruker.
Deig
Kle bunnen av en springform med bakepapir, og smør den lett. Smør og mel sidene av formen, og sett den til side mens du lager deigen.
Sikt sammen hvetemel, bakepulver, salt og kanel. Sett til side.
Pisk sammen romtemperert smør og sukker til det blir hvitt og luftig.
Ha i lønnesirup, og vaniljeekstrakt, og pisk på høy hastighet til blandingen igjen er lys og luftig.
Rør inn eggene ett og ett.
Tilsett melblandingen i to omganger, rør til en jevn deig.
Fyll
Skrell eplene og skjær i mindre biter.
Vend eplene i 1 ss mel, dette for at de ikke skal synke til bunnen av kaken, og kanel.
Ha eplebitene over i kakedeigen, og vend forsiktig inn med en slikkepott.
Ha deigen over i springformen.
Topping
Skjær eplene i skiver, og vend dem i sukker og kanel.
Strø skivene over kaken, eller legg dem i mønster.
Ha til slutt over de skivede mandlene.
Stek kaken på 180 grader, i ca. 60minutter.
Ta kaken ut av ovnen og pensle over lønnesirup mens den fremdeles er varm.
La kaken avkjøle ca. 10 minutter i formen, og deretter på rist.