Sarah Bernhardt i langpanne
Hva med en Sarah Bernhardt i langpanne til helgekos?
Oppskrift av: Manuela Kjeilen
Ingredienser
Mandelbunn
400 g
mandler450 g
melis3 ts
bakepulver6 stk
Eggehviter1 ts
vaniljesukkerSjokoladeglasur
200 g
Mørk sjokolade i biter1 ss
Smør eller kokosfettSjokoladekrem
115 g
sukker30 g
vann75 g
kremfløte225 g
hakket mørk sjokolade200 g
Usaltet smør i terninger1 ts
KaffeekstraktSlik gjør du det:
Sett ovnen på175°C.
Finhakk mandler i en blender sammen med bakepulver.
Pisk eggehvitene stive, tilsett vaniljesukker og melis litt og litt og pisk videre til du har en tykk marengs.
Legg bakepapir i en langpanne, den jeg bruker er 30 x 40 cm.
Bland mandler inn i marengsrøren og fordel det i langpannen. Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i 30 minutter.
Avkjøl kakebunnen helt, før du dekker den med fyllet.
Sjokoladekrem
Hell vann og sukker i en kjele, la den stå på komfyren på middels varmeog rør til du ser at sukkeret er oppløst.
Skru opp varmen til det høyeste. Nå må du ikke røre mer i det. Ta kjelen av platen når du ser at blandingen har fått en fin karamellfarge.
Tilsett kremfløte, men vær forsiktig,det kan boble og bruse opp når du heller i fløten.
Sett det tilbake på komfyren og se til at alt blandes godt sammen.
Hell det over hakket sjokolade (eller sjokoladeknapper) med én gang.
Sett mikseren i gang på lavest mulig hastighetslik at sjokolade og karamell blandes godt sammen.
Når sjokolade- og karamellblandingen er avkjølt tilsettes smør i terninger og evt. kaffeekstrakt.
Miks til det er fluffy.
Bre fylletover mandelbunnen og sett kaken kaldt i minst 3 timer, eller over natten for en enda bedre smak.
Smelt sjokolade sammen med smør eller kokosfett, og bre det over kaken.
Sett kaken kaldt og ta den ut av kjøleskapet like før servering.
Jeg dekorerte toppen med mandelgodteri som er dekket med "gull", og noen biter dekorerte jeg med 24 karat gullblader.
Gulldekoren er bare hvis du vil lage noelitt ekstra eksklusivt, det har selvsagt ingen ting å si for den fantastiske smaken om du utelater den.
Ta kaken ut av formen og skjær i passende biter.