Saus til kalkun
Oppskrift av: Wenche Andersen
180 minutter
Saus, dressinger og marinaderIngredienser
8 porsjoner
Sjysaus:
1 stk
gulrot2 skiver
sellerirot1 stk
sjalottløkPortvin- og fløtesaus:
1 l
kraft5 ss
hvetemel2 dl
fløte2 dl
portvin2 ss
smørSlik gjør du det:
Sjysaus: Kok kraft av innmaten som du finner inne i kalkunen. Brun innmaten i smør i en gryte. Tilsett gulrot i store biter, sellerirot og sjalottløk. Hell over kaldt vann til alt er dekket. Kok opp og skum godt. La kraften trekke 1 1/2 - 2 timer uten lokk. Sil av sjyen som har dannet seg i langpannen under steking av kalkunen og bland denne med kraften. Portvin- og fløtesaus: Kok opp kraften og tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. La sausen småkoke 8-10 min. Ha i fløte og portvin. Rør inn smør og smak sausen til med salt og pepper. Tips: Portvin kan erstattes av noen ss solbærsaft, øk fløtemengden med 50%.