Tekake
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
BakverkIngredienser
175 g
smør4.5 dl
melk50 g
gjær150 g
sukker1.5 ts
kardemomme0.5 stk
sitron, revet skall750 g
hvetemel1.5 dl
rosinerTopping
150 g
mandler, malte150 g
smør, mykt150 g
sukker (gjerne brunt)2 ts
kanelSlik gjør du det:
Smelt smør, tilsett melk og varm til væske er fingervarm, 37 ºC. Fersk gjær smuldres i en bolle og røres ut i den varme melken. Tørrgjær blandes direkte i melet. Rør inn sukker, kardemomme, sitronskall og hvetemel. Deigen skal være litt løs, men ikke klissete. Dekk bollen med plast og la den heve til dobbel størrelse, ca 30 min. Ta deigen ut på en melet bakebord og elt inn rosiner. Kjevle den ut til en ca 2 cm tykk leiv på et smurt eller bakepapirkledt stekebrett. Dekk til og sett til heving i ca 40 min. Bland sammen finhakkede mandler, mykt smør, sukker og kanel (alt kan ev kjøres i en hurtighakker/foodprocessor). Fordel blanding over hele kaken også godt ut i kantene. Dekk til på nytt og fortsett etterheving i enda 20 min. Stek kaken på nederste rille i varm stekeovn 200 ºC i ca 20 min, til den er gyllen og gjennomstekt.