Trondheimsrose
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
BakverkIngredienser
225 g
smør5 dl
melk100 g
gjær120 g
sukker0.5 ts
salt1 stk
sitron, revet skall3 stk
egg1 kg
hvetemelFyll:
50 g
smør, mykt2 ss
sukker2 ts
kanel4 ss
rosiner2 ss
hakkedemandlerSlik gjør du det:
Smelt smør og tilsett melk. Løs gjæren opp i litt av den "fingervarme" væsken. Tilsett resten av væsken, sukker, salt, revet skall av sitron og halvpisket egg. Ha i hvetemel og bland sammen til en ikke for fast deig. Ikke arbeid deigen så mye at den blir seig. Dekk til bakebollen og la deigen heve til dobbel størrelse i 45 - 50 min. Ha deigen ut på et bakebord og trill ut til en "laaang" pølse. Klapp eller kjevle ut til ca. 20 cm. bredde. Rør sammen alle ingrediensene til fyllet og smør blandingen ut over deigen. Rull sammen til en fast "pølse". Bruk en skarp kniv og del "pølsa" i to langsetter. Snurr de to delene sammen, slik at snittflatene vender ut. Form til en krans og legg på et stekebrett som er smurt eller som det ligger bakepapir på. Etterhev under klede i ca. 25 min. Pensle med sammenpisket egg. Stek på nederste rille i varm stekeovn på 200 ºC i ca. 30 min. Tips: Hvis du ikke vil ha melisglasur på kringlen, kan den drysses med perlesukker før den settes i stekeovn.