Vørterbrød
Denne oppskriften gir to til tre brød.
Oppskrift av: Anita Bakker
Ingredienser
Fordeig:
1 pk
gjær1 fl
vørterøl1 ts
salt8 dl
hvetemelHoveddeig:
4 ss
Mørk sirup2 dl
Lunken melk8 dl
Siktet rugmel1 dl
sukker1 ts
nellik, malt1 ts
anis, malt1 dl
rosinerPensling:
1 dl
vann1 ts
potetmelSlik gjør du det:
Rør gjæren ut i romtemperert vørterøl. Tilsett salt og siktet hvetemel til en fordeig. La fordeigen heve i ca. 30 min.
Rør sirupen ut i varm melk. Avkjøl til ca. 37 grader.
Tilsett sirup/melkeblandingen og resten av ingrediensene, bortsett fra rosinene, i samme bolle som fordeigen.
Elt deigen til den er fast og smidig. La deigen få heve til dobbel størrelse.
Elt deigen en gang til og tilsett rosiner. Del deigen i to eller tre, og form avlange eller runde vørterbrød. Tilsett om nødvendig litt mer mel slik at de holder formen og ikke siger utover.
Legg vørterbrødene på stekeplate med bakepapit og etterhev i 30 min.
Pensle med lunkent vann før vørterbrødene settes i ovn og stekes ved ca. 180 grader i 45-50 min.
Pass på at brødene ikke blir for mørke. Reguler eventuelt temperaturen noe ned mot slutten av steketiden eller dekk brødene med et matpapir.
Slik får du blank overflate: Kok opp 1 dl vann tilsatt 1 ts potetmel. Pensle overflaten på vørterbrødene idet de skal ut av ovnen. Avkjøl på rist.