Bringebærterte
Oppskrift av: Wenche Andersen
240 minutter
KakeIngredienser
4 porsjoner
Deig
250 g
hvetemel100 g
melis1 klype
salt2 stk
eggVaniljekrem
2.5 dl
helmelk2.5 dl
fløte0.5 stk
vaniljestang100 g
sukker4 stk
eggeplomme35 g
maisennaVingelé
50 g
rosiner, lyse3 pl
gelatinSlik gjør du det:
Smuldre smør, hvetemel, melis og salt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett egg. Kna deigen til en jevn deig. Pakk deigen i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet 1-2 timer. Smør en paiform med litt usaltet smør og sett i kjøleskapet. Kjevle ut deigen (tykkelse 4-5 mm), dryss over litt mel. Rull den ferdig kjevlede deigen på kjevlet og rull den forsiktig utover den kalde formen. Dytt deigen godt ned langs bunnen og i kantene. Skjær/klipp vekk overflødig deig, deigen skal stå ca 1/2 cm over kanten på formen. Sett formen med deigen i kjøleskapet i ca 20 min før steking. Prikk bunnen med en gaffel. Legg bakepapir over bunnen, klem det godt ned langs kanten og fyll med tørkede erter eller bønner. (dette for at bunnen ikke skal krympe under stekingen). Forstek bunnen på midterste rille i varm stekeovn 200 ºC i ca 20 min. Fjerne ertene og papiret og stek videre i 10-15 min til bunnen er gylden og sprø. Bruker du en terteform med løs kant eller en rund springform, løsne kanten og la tertebunnen "skli" over på et kakefat. Avkjøl. Stivpisk kremfløte, tilsett vaniljekrem og bland godt til en glatt krem. Fordel kremen over tertebunnen rett før servering og legg bær over. Dryss ev med litt melis eller pensle med litt gele. Server gjerne med fruktsaus ved siden av. Vaniljekrem Hell melk og fløte i en kasserolle. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene og ha over i melkeblandingen, kok opp. Trekk kasserollen tilside. Visp sammen eggeplommer, sukker og maisenna. Hell den litt avkjølte melkeblandingen over i bollen med sammenpisket egg, rør godt hele tiden. Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp under omrøring til massen tykner, uten å koke. Avkjøl. Vingelé Varm vin og tilsett rosiner. Legg gelatinpalten i bløt i kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinen og løs gelatinen opp i den varme vinen. Sil og avkjøl til den tykner litt. Pensle geleen over bærene i et tynt lag.