Dobos Torte
Dobos Torte er berømt i Europa, og ble oppfunnet av den ungarske konditoren Jozsef C. Dobos i 1884. Det er en ekstravangant kake, som ikke er vanskelig å lage, men det tar litt tid. Og det er verdt arbeidet!
Oppskrift av: Berit Nordgarden
Ingredienser
Kakebunn, 16 porsjoner
340 g
smør, usaltet315 g
sukker12 stk
eggeplommer12 stk
Eggehviter1 ts
Vaniljeekstrakt0.5 ts
salt1 stk
sitron, revet skall225 g
hvetemel140 g
mandelmelSjokoladekrem
4 stk
Eggehviter210 g
sukker340 g
smør, usaltet226 g
sjokolade, mørkKaramell
210 g
sukker80 g
kremfløteDekor
100 g
Mandler, skivedeSlik gjør du det:
Kakebunn
Visp smøret og halvparten av sukkeret hvitt og luftig.
Bland inn eggeplommene, en etter en. Ha så i vaniljeekstrakt, sitronskall og salt. Sett til side.
Pisk eggehvitene til de skummer, og tilsett så resten av sukkeret gradvis til du har en blank marengs.
Vend marengsen inn i eggeplommeblandingen. Sikt sammen hvetemel og mandelmel, og vend det forsiktig inn i røren.
Sett ovnen på 220 grader.
Tegn 6 sirkler a 22 cm på bakepapir. Snu bakepapirene og ha på bakebrett. Fordél kakerøren jevnt på de 6 sirklene. Stek hver av dem i ca. 8 minutter.
Ta ut og avkjøl, før du snur de og løsner papiret. Skjær ut litt mindre sirkler med en 20 cm kakering (du bakte de litt større for å kunne skjære av og få en fin kant). En av sirklene skal karamelliseres og brukes på toppen. Denne sirkelen kan du skjære litt mindre, f.eks. 19 cm - det ser bedre ut.
Sjokoladekrem
Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad. Avkjøl til romtemperatur.
Visp eggehviter og sukker over vannbad til blandingen når 71 grader. Ta av varmen. Ha over i kjøkkenmaskin og pisk på høy hastighet til marengsen har romtemperatur (ca. 6 min).
Tilsett smøret gradvis, litt etter litt, på lav-medium hastighet. Hvis kremen skiller seg, fortsett å piske til den samler seg igjen (3-5 min).
Tilsett den smeltede, romtempererte sjokoladen og pisk i 2 min på lav hastighet.
Karamell
Sørg for å ha alle ingrediensene målt opp og klare før du begynner.
Smelt sukkeret forsiktig på medium-lav varme. Vær tålmodig og ikke la deg friste til å skru opp varmen, da brenner du fort sukkeret og må begynne på nytt. Dette tar tid.
Når karamellen er gyldenbrun, tilsett smøret og rør til oppløst i karamellen.
Ta kasserollen av plata, og rør inn fløten til karamellen er jevn.
Spre karamellen jevnt med en slikkepott eller spatel over den minste kakebunnen. Skjær denne i 16 like "kakestykker".
Montering
Du har 5 kakebunner uten karamell. Legg en kakebunn på serveringsfatet. Spre sjokoladekrem over. Gjenta til du har brukt alle 5 kakebunnene. Øverste laget skal være sjokoladekrem. Kle også sidene på kaken med sjokoladekrem.
Sprøyt 16 sjokoladeroser/dotter jevnt rundt kaka. Plasser karamell-kakestykkene på skrå opp langs sjokoladrosene, slik at du får en vindmølle-form.
Bruk hånden til å klappe tett med skivede mandler langs kanten. Servér!