Dobos Torte

Dobos Torte

Dobos Torte er berømt i Europa, og ble oppfunnet av den ungarske konditoren Jozsef C. Dobos i 1884. Det er en ekstravangant kake, som ikke er vanskelig å lage, men det tar litt tid. Og det er verdt arbeidet!

Oppskrift av: Berit Nordgarden

Ingredienser

Kakebunn, 16 porsjoner

  • 340 g

    smør, usaltet
  • 315 g

    sukker
  • 12 stk

    eggeplommer
  • 12 stk

    Eggehviter
  • 1 ts

    Vaniljeekstrakt
  • 0.5 ts

    salt
  • 1 stk

    sitron, revet skall
  • 225 g

    hvetemel
  • 140 g

    mandelmel
  • Sjokoladekrem

  • 4 stk

    Eggehviter
  • 210 g

    sukker
  • 340 g

    smør, usaltet
  • 226 g

    sjokolade, mørk
  • Karamell

  • 210 g

    sukker
  • 90 g

    smør, usaltet og romtemperert
  • 80 g

    kremfløte
  • Dekor

  • 100 g

    Mandler, skivede
  • Slik gjør du det:

    Kakebunn
    Visp smøret og halvparten av sukkeret hvitt og luftig.
    Bland inn eggeplommene, en etter en. Ha så i vaniljeekstrakt, sitronskall og salt. Sett til side.
    Pisk eggehvitene til de skummer, og tilsett så resten av sukkeret gradvis til du har en blank marengs.
    Vend marengsen inn i eggeplommeblandingen. Sikt sammen hvetemel og mandelmel, og vend det forsiktig inn i røren.
    Sett ovnen på 220 grader.
    Tegn 6 sirkler a 22 cm på bakepapir. Snu bakepapirene og ha på bakebrett. Fordél kakerøren jevnt på de 6 sirklene. Stek hver av dem i ca. 8 minutter.
    Ta ut og avkjøl, før du snur de og løsner papiret. Skjær ut litt mindre sirkler med en 20 cm kakering (du bakte de litt større for å kunne skjære av og få en fin kant). En av sirklene skal karamelliseres og brukes på toppen. Denne sirkelen kan du skjære litt mindre, f.eks. 19 cm - det ser bedre ut.
    Sjokoladekrem
    Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad. Avkjøl til romtemperatur.
    Visp eggehviter og sukker over vannbad til blandingen når 71 grader. Ta av varmen. Ha over i kjøkkenmaskin og pisk på høy hastighet til marengsen har romtemperatur (ca. 6 min).
    Tilsett smøret gradvis, litt etter litt, på lav-medium hastighet. Hvis kremen skiller seg, fortsett å piske til den samler seg igjen (3-5 min).
    Tilsett den smeltede, romtempererte sjokoladen og pisk i 2 min på lav hastighet.
    Karamell
    Sørg for å ha alle ingrediensene målt opp og klare før du begynner.
    Smelt sukkeret forsiktig på medium-lav varme. Vær tålmodig og ikke la deg friste til å skru opp varmen, da brenner du fort sukkeret og må begynne på nytt. Dette tar tid.
    Når karamellen er gyldenbrun, tilsett smøret og rør til oppløst i karamellen.
    Ta kasserollen av plata, og rør inn fløten til karamellen er jevn.
    Spre karamellen jevnt med en slikkepott eller spatel over den minste kakebunnen. Skjær denne i 16 like "kakestykker".
    Montering
    Du har 5 kakebunner uten karamell. Legg en kakebunn på serveringsfatet. Spre sjokoladekrem over. Gjenta til du har brukt alle 5 kakebunnene. Øverste laget skal være sjokoladekrem. Kle også sidene på kaken med sjokoladekrem.
    Sprøyt 16 sjokoladeroser/dotter jevnt rundt kaka. Plasser karamell-kakestykkene på skrå opp langs sjokoladrosene, slik at du får en vindmølle-form.
    Bruk hånden til å klappe tett med skivede mandler langs kanten. Servér!