Fransk julenougat
Magisk god nougat som er full av forskjellige nøtter i tillegg til tørkede tranebær, og slett ikke vanskelig å lage!
Oppskrift av: Manuela Kjeilen
Ingredienser
150 g
Hasselnøtter, uten skall300 g
mandler120 g
Eggehviter, romtempererte (ca. 3 store egg)330 g
honning, flytende370 g
sukker170 g
Flytende glukose fra Dr. Oetker1.25 dl
vann100 g
Tranebær, tørket150 g
pistasjenøtterSlik gjør du det:
Når man lager denne typen nougat, er det viktig å følge framgangsmåtennøye. Pass derfor på at du har alle ingrediensene klare før du starter.Det er også viktig at flatvisp og alt utstyr ellers er klart, så du ikke må bruke tid på å lete etter noe mens du holder på.Legg hasselnøtter og mandler på en stekeplate og rist nøttene i ovnen på 130 ºC i 12 minutter.Slå av ovnen, men la nøttene være der så lenge.Ha romtempererte eggehviter i en miksebolle, sett stålvispen på kjøkkenmaskinen slik at dette står helt klart.Ta fram to små kjeler. Hell flytende honning i den ene kjelen.Hell sukker, flytende glukose og vann i den andre. Jeg bruker glukose fra Dr.Oetker, den fins i de fleste matbutikker.Kok opp honningen til 122 ºC, sukkerblandingen skal koke til 146 ºC, begge på middels varme.Når du ser at det begynner å koke, begynner du å vispe eggehvitene i miksebollen på middels hastighet.Når honningen er 122 ºC, helles den forsiktig nedover innsiden av miksebollen hvor eggehvitene vispes.Visp noen minutter til, og bytt deretter fra stålvisp til flatvisp.Når sukkerblandingen er 146 ºC, helles den forsiktig nedover innsiden av miksebollen mens du visper.Tilsett vanilje og fortsett å vispe på middels hastighet i noen minutter.Bruk en hårføner eller en varmepistol og blås varme mot marengsrøren slik at røren tørkes litt ut.Dette tar omtrent 15 minutter med en varmepistol og 25 minutter med en hårføner.Nougaten er klar når du kan knipe av en bit og rulle den mellom fingrene uten at den kleber.Stopp kjøkkenmaskinen og ta bort flatvispen.Hell i tranebær og alle nøttene.Bland det godt sammen ved hjelp av en slikkepott som er sprayet med matfett.Spray en form (ca. 40 x 50 cm) med matfett eller dekk den med vokset bakepapir og hell i røren.Legg over et ark vokset bakepapir og stryk over overflaten til den blir helt jevn.La nougaten hvile på et kjølig rom i et par timer og skjær den så i passende biter med en smurt kniv.Fransk nougat oppbevares best rullet i litt melis og pakket inn i vokset papir.Oppbevares i en metallboks i romtemperatur. Nougat holder seg da bra i flere uker.