Gammeldags brødpudding med rom og rosiner

Gammeldags brødpudding med rom og rosiner

Christopher Sjuve
120 minutter
Dessert

Ingredienser

  • 100 g

    rosiner, lyse
  • 0.75 dl

    rom, evt. cognac
  • 250 g

    daggammalloffu/skorpe
  • 125 g

    sukker
  • 100 g

    smør
  • 6 stk

    egg
  • 5 dl

    melk
  • 1 ts

    vaniljesukker
  • 0.5 ts

    sitronsaft
  • 0.75 ts

    kanel, malt
  • 1 stk

    eple
  • Vaniljesukker

  • 1 stk

    vaniljestang
  • 5 dl

    melk
  • 4 stk

    eggeplomme
  • 0.5 dl

    sukker
  • 1 ts

    maisenna
  • Slik gjør du det:

    La rosinene trekke i rom i 1/2 time eller over natten. Skjær brødet i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225 °C i ca. 5 minutter til de er tørre. Pisk sammen sukker, smeltet smør, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle. Skrell eplet og skjær det i små terninger. Ha dem i bollen sammen brødterninger, rosiner og rom. La væsken få trekke inn i brødet. Fyll blandingen over i en brødform, 1 1/2 liter, som er kledd med en stripe bakepapir i bunnen. Stek brødpuddingen i vannbad (dvs. at formen står i en langpanne med vann inne i ovnen) nederst i stekeovnen ved 175 °C i ca 1 time. Server brødpuddingen varm eller lun med vaniljesaus eller rød saus. Vaniljesaus Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling eller dryss litt sukker på overflaten for å unngå snerk.