Hjemmelagde pepperkaker
Pepperkaker blir så gode når du lager dem selv. Og denne oppskriften er kanskje den beste oppskriften på pepperkaker du finner.
Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
1440 minutter
KakeIngredienser
Slik gjør du det:
1. Lag deigen
Deigen må lages dagen før du skal lage kjeksene. Deigen tåler imidlertid å stå i kjøleskapet i mange dager, så du kan være ganske fleksibel.
Ha fløte, smør, sirup og sukker i en stor kasserolle og kok opp. Ta den av platen og la blandingen avkjøles til den er lunken. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland alt det tørre før du har det oppi kasserollen. Bland alt godt. Pakk deigen inn i plastfolie og la den ligge i kjøleskapet til dagen etter.
2. Kjevle ut deigen og stek kjeksene
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft eller 200 grader over- og undervarme. Kle flere stekebrett med bakepapir og finn fram pepperkakeformene dine.
Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og ta ut en del av deigen. Kjevle den ut til den blir 2–3 mm tykk og stikk ut pepperkaker. Det er lurt å legge pepperkaker som har omtrent samme størrelse sammen på stekebrettet, slik at de blir ferdigstekt samtidig.
Steketiden avhenger av størrelsen, men det vil ta 10–15 minutter. Lager du store ting, som tak og vegger til pepperkakehus, er det lurt å la det ligge i ro på stekebrettet i to minutter når det er ferdig stekt, før du forsiktig legger det over på en bakerist.
3. Melisglasur
For å få en hvit og holdbar melisglasur bruker jeg eggehvite, og ikke vann, til å røre ut melisen i. Hvor mye melis du må ha, avhenger av hvor stort egget er, men ca. 125 gram. Bland sammen og rør til du får en glatt og fin masse som er så tykk at den ikke vil renne utover, men så flytende at du faktisk greier å sprute den ut av et kremmerhus.
Lag et kremmerhus av matpapir. Ikke ha noe hull i bunnen ennå. Bruke tape for å få det til å sitte skikkelig sammen. Sett kremmerhuset i et høyt litermål eller noe annet som holder det stødig oppe, og fyll i melisglasuren. Klipp et lite hull på tuppen og sprøyt i vei.