Karamell i wienerbrødsvinger
Jeg har lagd wienerbrøddeig som jeg har snurret med karamell inni. Dette ble en kjempegod kombinasjon; sprøtt, søtt og litt salt.
Oppskrift av: Tove Holter
Ingredienser
500 g
mel1 ts
salt50 g
brunt sukker50 g
fersk gjær2 dl
Kald melk2 stk
egg100 g
Mel til utelting og innkjevling av smør300 g
smør, romtemperertKaramell:
150 g
smør100 g
brunt sukker0.5 dl
kremfløteSlik gjør du det:
Mel, salt og brunt sukker ble blandet. Gjæren ble rørt ut i den kalde melken. Deretter ble «gjærmelk» og egg blandet i det tørre.
Da deigen var ferdig, eltet jeg den (med en gang) med litt mel. Setter deigen seg fast, bruk litt til. Kjevle deigen ut, dekk halvparten med smør og brett deigen sammen noen ganger. Jeg gjorde dette tre ganger; kjevle, dekke halvparten med smør og brette sammen. Jeg brukte dermed 100 g smør pr. runde. Et tips er å bruke ostehøvelen til smøret.
Dekk brettet deig med plastfolie og sett kaldt mens du lager karamellen. Dette er nok til de 20 ovenfornevnte stk., så lager du flere, kan det hende du trenger mer. Ønsker du å servere dem med ekstra karamell, må du også lage mer.
Karamell
Ha alt i en liten stekepanne og la det smelte sammen. Rør litt og la det putre i ca. 5 minutter. Sett kaldt. Jo kaldere karamellen er, jo mindre renner ut når du skal snurre dem sammen.
Karamellen kan lages med litt rom i, da med litt mer voksen smak.
Når karamellen er avkjølt; del deigen i to, kjevle den ut og smør på halvparten av karamellen. Del deigen i strimler (se bilde nedenfor), og rull sammen. Snurrene ble stekt i muffinsformer midt i ovnen på 200 grader i 17 minutter. Steker du i former, holder karamellen seg på plass.