Nøtteboller
Med denne oppskriften får du en fantastisk god bolledeig, og det deilig fyllet gjør det vanskelig å bare spise en. Prøv den og jeg lover at du ikke blir skuffet. (inspirert av Trine Sandberg og Lise Finckenhagen)
Jeanette Lauritzen
180 minutter
BakverkIngredienser
4 porsjoner
700 g
hvetemel3.5 dl
fingervarm melk25 g
fersk gjær1 stk
egg1 ts
kardemomme, malt0.5 ts
salt150 g
sukker200 g
smør, i terninger100 g
mandler100 g
valnøtter150 g
smør, mykt150 g
sukker1 ss
kanel, maltSlik gjør du det:
Varm melken til ca 37 grader og ha alle ingrediensene i bakebollen, minus smøret. Gjæren kan du bare smuldre opp og ha i sammen med det andre. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i ca 5-10 min. Ha i smøret litt etter litt og elt i ca 10 min til. Du skal nå ha en smidig deig som slipper bollen. VIKTIG: de fem siste ingrediensene på lista er til fyllet.
Dekk bollen med plast og hev til dobbel størrelse, ca 45 min.
Gjør klar en liten langpanne med bakepapir, så lager du fyllet. Kjør nøttene til grovt mel i en kjøkkenmaskin el. lignende. Bland det sammen med smør, sukker og kanel med hendene.
Sett ovnen på 215 grader.
Strø litt mel på kjøkkenbenken og kna deigen sammen. Kjevl et rektangel 50x25 cm og smør fyllet over hele. Rull den sammen og del opp i 12 like store deler og legg dem i langpannen. Legg plast over og sett dem til etterheving i ca 30 min.
Pensle dem med et sammenpisked egg og stek i oven i 15-20 min. Husk at alle ovner steker forskjellig, så følg med mot slutten.
Avkjøl nøttebollene litt før du setter tenna i dem:-D