Pai med blåbær og sitron
Den perfekte høstdesserten!
Oppskrift av: Marie H. Roald
Ingredienser
Paideig:
190 g
hvetemel100 g
Hvitt sukker + 1 ss til å strø over deigen før steking115 g
smør0.5 ts
bakepulver1 stk
Egg, stortPaifyll:
250 g
blåbær50 g
Hvitt sukker3 ss
sitronsaft2 ts
Maizena1 ts
Vaniljeekstrakt200 g
vaniljekrem1 ss
sitronsaft1 ts
Sitronskall, finrevetSlik gjør du det:
Forvarm ovnen til 190 grader.
I en stor bolle visper du sammen mel, sukker og bakepulver. Kutt smøret i biter og jobb inn smøret med hendene til du får en deig som minner om våt sand.
Rør inn egget til en tykk klissete deig.
Del deigen i to og trykk ut halvparten i en paiform, eller en annen ildfast form på ca. 20 cm.
Prikk bunnen med en gaffel, og sett formen i kjøleskapet i 1-2 timer.
Pakk den resterende deigen i plastfilm og la denne også hvile i kjøleskapet i 1-2 timer.
Forstek formen i 10 minutter og la stå på kjøkkenbenken mens du lager fyllet.
Fyll
I en medium stor bolle visper du sammen vaniljekrem, sitronsaft og sitronskall. Sett til side.
I en annen stor bolle visper du sammen hvitt sukker, maisstivelse, vaniljeekstrakt og sitronsaft.
Skyll blåbærene og tørk lett av dem med et papirhåndkle.
Vendblåbærene inn i sukkerblandingen.
Bre vanilje- og sitronfyllet over paibunnen.
Hell så over blåbærfyllet.
Ta resten av paideigen ut av kjøleskapet og rull til et par-tre små pølser som du legger rundt kanten av paiformen som en ekstra kant/ delvis lokk.
Strø sukker over paikanten.
Stek på 190 grader i ca.35minutter, eller til fyllet bobler og deigen er gylden.
Avkjøl helt og server!
NB. Noen ganger kan det bli litt mye væske i blåbærfyllet, selv etter steking. Da kan du enkelt og greit trykke forsiktig ned på fyllet med et par papirhåndklær, til du har fått med deg ønskelig mengde med væske.