Pai med blåbær og sitron

Pai med blåbær og sitron

Den perfekte høstdesserten!

Oppskrift av: Marie H. Roald

Ingredienser

Paideig:

  • 190 g

    hvetemel
  • 100 g

    Hvitt sukker + 1 ss til å strø over deigen før steking
  • 115 g

    smør
  • 0.5 ts

    bakepulver
  • 1 stk

    Egg, stort
  • Paifyll:

  • 250 g

    blåbær
  • 50 g

    Hvitt sukker
  • 3 ss

    sitronsaft
  • 2 ts

    Maizena
  • 1 ts

    Vaniljeekstrakt
  • 200 g

    vaniljekrem
  • 1 ss

    sitronsaft
  • 1 ts

    Sitronskall, finrevet
  • Slik gjør du det:

    Forvarm ovnen til 190 grader.
    I en stor bolle visper du sammen mel, sukker og bakepulver. Kutt smøret i biter og jobb inn smøret med hendene til du får en deig som minner om våt sand.
    Rør inn egget til en tykk klissete deig.
    Del deigen i to og trykk ut halvparten i en paiform, eller en annen ildfast form på ca. 20 cm.
    Prikk bunnen med en gaffel, og sett formen i kjøleskapet i 1-2 timer.
    Pakk den resterende deigen i plastfilm og la denne også hvile i kjøleskapet i 1-2 timer.
    Forstek formen i 10 minutter og la stå på kjøkkenbenken mens du lager fyllet.

    Fyll

    I en medium stor bolle visper du sammen vaniljekrem, sitronsaft og sitronskall. Sett til side.
    I en annen stor bolle visper du sammen hvitt sukker, maisstivelse, vaniljeekstrakt og sitronsaft.
    Skyll blåbærene og tørk lett av dem med et papirhåndkle.
    Vendblåbærene inn i sukkerblandingen.
    Bre vanilje- og sitronfyllet over paibunnen.
    Hell så over blåbærfyllet.
    Ta resten av paideigen ut av kjøleskapet og rull til et par-tre små pølser som du legger rundt kanten av paiformen som en ekstra kant/ delvis lokk.
    Strø sukker over paikanten.
    Stek på 190 grader i ca.35minutter, eller til fyllet bobler og deigen er gylden.
    Avkjøl helt og server!
    NB. Noen ganger kan det bli litt mye væske i blåbærfyllet, selv etter steking. Da kan du enkelt og greit trykke forsiktig ned på fyllet med et par papirhåndklær, til du har fått med deg ønskelig mengde med væske.