Polarbrød
Polarbrødene du lager selv blir mye bedre enn de du kjøper i butikken. I tillegg inneholder de langt mindre sukker.
Oppskrift av: Leif Inge Bårdsen
Ingredienser
1 stk
egg2.5 dl
lunket vann2.5 dl
melk1 pk
tørrgjær1 ts
fint salt2 ss
sukker1 dl
olje, nøytral150 g
havregryn, lettkokte800 g
melSlik gjør du det:
Start med å veie opp havregryn. Disse har du i en blender å kjører havregrynene til det blir ett fint mel. Du kan også kjøpe havremel. Men å lage mel selv blir billigere.
Ha alt i en eltebolle. Eltes på medium hastighet. Perfekt konsistens er når deigen samles i en ball og "vasker" bakebollen. At ingenting henger fast i eltebollen. Eltes i ca 10 min. Skal ikke henge fast i fingrene når du kjenner på deigen. Men den skal ikke være for for hard heller. Når du presser pekefingen forsiktig ned i deigen så skal deigen komme opp igjen.
Så skal deigen heve til ca dobbel størrelse. Dette tar ca 40 min.Jeg dekker eltebollen med plastikk og setter den i stekeovnen som jeg har satt på 30 grader. Når ovnen er blitt 30 grader så lar jeg ovnsdørene stå på gløtt. Dette er for at ovnen ikke skal bli for varm. Som kan ødelegge deigen.
Ha litt mel på bordet og ha ut deigen av eltebollen.
Del deigen i to. Start å kjevle ut den ene delen. Jeg kjevler den ca 1 cm tykk.
Prikk deigen med en gaffel.
Bruk så ett glass eller en glassbolle for å trykke ut brødene.
Du kan også bruke forskjellige utstikkere. Det vil nok barna like å få i matpakken sin;)
Sett dem på ett stekebrett med bakepapir.
Oppskriften gir ca 20-22 polarbrød.
Da skal de heves i ca 30 min.
Jeg gjør også hevingen i ovnen. Går mye fortere!
Har også en skål nederst i ovnen som jeg har kokende vann i. Det gjør at heveprossesen går fortere og at bakverket ikke tørker ut.
Når de er ferdig hevet.
Ta dem ut og sett ovnen på 200 grader.
Har du varmluft så kan du steke flere brett samtidig. Men da skal de stekes på 170 grader.
Stekes til de blir gyldne. Ca 12 min
Oppbevares i lufttett boks eller pose i kjøleskapet. Eller fryses ned.