Pulled pork
Pulled pork er svinekjøtt som grilles, kokes eller bakes i mange timer til det blir så mørt at det enkelt lar seg rive opp med to gafler.
Oppskrift av: Christopher Sjuve
240 minutter
GrillmatIngredienser
4 porsjoner
1.5 kg
svinenakkeRub
2 ss
salt3 ss
brunt sukker2 ss
paprikapulverI kokevæsken (for trykkkoker)
1 stk
hvitløk1 stk
løk1 stk
laurbærblad100 g
chorizopølse1 kvast
rosmarin, frisk0.5 dl
eplecidereddikSlik gjør du det:
Bland krydderne til rubben. Gni inn kjøttet med blandingen.
Med grill: Varm opp en side av grillen (slik at du får en sone med direkte varme og en med indirekte varme). Legg kjøttet på den delen med indirekte varme og ha på lokk. La den steke i omtrent fem-seks timer.
Med stekeovn: Legg kjøttet på en ildfast form. La den brunes litt under grillelementet først. Så, la den steke i ovnen på 140 grader ifem-seks timer. (Merk at du også kan bruke ingrediensene til trykkkokemetoden i ovn).
Med sous vide: Grill eventuelt kjøttet litt først. Ha kjøttet i vakumpose, vakumer og la den ligge på 70 grader i minst fem-seks timer, men gjerne opptil et døgn.
I trykkkoker: Skrell hvitløkfeddene. Skrell løken og del den i fire. Legg i hvitløk, løk, laurbærblad, chorizo, rosmarin og eplecidereddik. Grill kjøttet litt under grillelementet først. Ha kjøttet i trykkkokeren og dekk med vann. La det koke i omtrent fire timer.
Det blir pulled pork først når du drar det møre kjøttet fra hverandre med gafler etter endt steking.
Fordelen med å bruke væske (enten via stekeovn eller trykkkoker) er at kjøttet nå kan hvile i væsken. Da trekker det til seg fuktighet og blir ikke tørt. Vent i minst 20 minutter.
Når du river kjøttet fra hverandre, ha over litt av væsken fra kokevannet.
Resten av kokevannet koker du ned og siler. Dette bruker du enten til å ha på kjøttet eller til å smøre på burgerbrødet (om du lar det koke seg helt inn slik at det blir sirupsaktig).