Sjokolade-anglaise med kryddersyltede bær
Oppskrift av: Sverre Sætre
240 minutter
DessertIngredienser
6 porsjoner
90 g
sjokolade1 stk
vaniljestang1.25 dl
helmelk2 stk
eggeplomme20 g
sukker1.5 dl
kremfløte2 cm
chiliSlik gjør du det:
Denne parfaiten er laget i kremmerhus slik at den blir kjegleformet. Klipp A4-overheadpapir i to, diagonalt, slik at du får trekanter. Form dem til kremmerhus og fest med limbånd. Sett dem med spissen ned i en bolle med sukker slik at de står støtt. Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha i vaniljestang, vaniljefrø, chili og melk i en kjele og varm det til kokepunktet.
Visp eggeplommer og sukker lett sammen. Hell den varme melken over eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så kremen tilbake i kjelen. Ha en bolle og sikt klar til å sile sausen. Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott.
Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggplommen stivner i bunnen av kjelen. Når blandingen tykner (85 °C) - med små porsjoner som dette går det veldig fort - skal den siles over i en bolle. Bland den varme vaniljesausen med den smeltede sjokoladen med en slikkepott. La sjokolademassen stå til avkjøling på kjøkkenbenken i 5 minutter til den har en temperatur på ca. 35 °C.
Pisk fløten til krem. Vend 1/3 av kremen i sjokolademassen med en slikkepott. Vend så inn resten av kremen. Fyll parfaiten i kremmerhusene og la dem stå minst 3 timer i fryseren. Godt innpakket kan parfaiten oppbevares 14 dager i fryseren.