Skoleboller
Også kalt solboller! Her har du en klassisk oppskrift på hvordan du får skolebollene perfekte.
Oppskrift av: Kristin Jøtun
Ingredienser
Deig:
150 g
smør6 dl
melk50 g
gjær for søte deiger1 kg
hvetemel150 g
sukker2 ts
kardemomme1 ss
Luftigere bakst1 ss
Ferskere bakstEggekrem:
5 dl
fløte5 dl
h-melk2 stk
egg4 stk
eggeplommer70 g
maisenna150 g
sukker1 ts
vaniljesukkerPynt:
Melisglasur
Slik gjør du det:
Smeltsmøret, ha i melken og varm væsken til 37º. Rør gjæren ut i den lunkne væsken.
Blandsammen hvetemel, sukker, kardemomme, luftigere bakst og ferskere bakst og ha det i væsken.
Haeventuelt i mer mel til deigen slipper bollen. Hev deigen under plast på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 40 min.
Lageggekrem. Ha fløte, melk og sukker i en kjele. Varm opp til kokepunktet. Bland sammen egg og eggeplommer i en bolle. Tilsett maisennamelet og rør ut. Hell det i den varme fløtemelkeblandingen og rør godt til alt er klumpfritt. Sett kremen til avkjøling.
Hadeigen på bordet. Del deigen i 24 like store deler, og trill til boller. Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og trykk dem litt ned langs midten. Sett dem til heving i 20–30 min.
Lag enliten grop og legg i 1–2 ss med eggekrem på hver bolle og pensle med egg rundt kanten av bollene.
Stekesi ovnen på midterste rille ved 225° i ca. 10 min. Avkjøles på rist.
Smørde avkjølte skolebrødene med litt melisglasur og dypp dem i en skål med kokos.