Surstek av hval
Christopher Sjuve
1440 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
Slik gjør du det:
Fem-seks dager i kulturmelk gjør underverker. 1) Vask steken og legg den i bolle eller fat som er litt større enn kjøttstykket, hell over 1 liter skummet kulturmelk, legg litt press på slik at kjøttet ikke flyter opp og dekk det til med lokk e.l. Sett det kaldt. La kjøttet ligge i intil 6 døgn for marinering. Snu på kjøttet hver dag. 2) Ta opp kjøttet og skyll av det, tørk det godt og gni det inn med salt og pepper. Brun det på alle sider i en jerngryte. Ha også i noen løkbåter som brunes lett. Sett i steketermometer, og hell over 2 dl vann og 2 dl kulturmelk. 3) Tilsett 1 ts salt og pepper, gjerne hel pepper, 10-15 korn. Ønsker du viltsmak, kan du tilsette 2-3 einerbær og 5-6 skiver geitost. 4) Kok opp, skru ned og la det stå og trekke i 1-1,5 timer, eller til steketermometeret viser 60-65 grader. Ta opp kjøttet og pakk det inn i aluminiumsfolie. Sil kokekraften. Lag brun saus og bruk kraften som væsketilsetning, spe med annen væske om nødvendig. Smak til sausen med salt og pepper og gjerne en ss rømme. Kokte poteter er naturlig følge. Oppskriften er hentet fra hvalbiff.no (Reklameutvalget for småkvalkjøtt)