Delikat sjokolademoussekake
Dette er den ultimate festkaken!
Oppskrift av: Fredrik Solbakk Andersen
Ingredienser
Browniebunn:
65 g
smør100 g
sukker1 stk
egg10 g
kakaopulver100 g
Hakket sjokolade30 g
hvetemelEn klype salt
60 g
Salte peanøtterSjokolademousse:
300 g
h-melk300 g
kremfløte4 stk
eggeplommer50 g
sukker300 g
melkesjokolade2.5 pl
gelatin85 g
peanøtterSjokoladeganache:
200 g
Sjokolade, mørk 70 %200 g
kremfløte50 g
glukose50 g
meierismørSlik gjør du det:
Browniebunn:Start med å smelte smøret. Når smøret er smeltet, skrur du av varmen på platen, og lar kjelen med smør stå på ettervarmen. Tilsett sukkeret, og rør i 2 minutter. Ha blandingen i en boller og tilsett egg, kakaopulver og sjokolade.
Rør kun til alt er blandet.
Tilsett peanøtter, og sikt inn melet.Rør KUN til melet er blandet inn.
Ha bakepapir i en 20 cm springform, og smør sidene med smør eller formfett. Ha røren i formen og stek på 180 grader i 10 minutter. La den så avkjøle seg.
Sjokolademoussen:Kok opp sukker og h-melk til kokepunktet, og legg gelantinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Rør eggeplommene sammen, før du heller den varme melken litt og litt i over eggeplommene under omrøring. Veldig viktig at du tar litt og litt melk, ellers vil det skille seg. Ha så blandingen tilbake i kjelen, og kok opp blandingen til 82 grader. Bruk termometer, og rør hele tiden. Når den sausen har nådd 82 grader heller du den over i en annen bolle eller et litersmål, skviser ut vannet av gelantinplatene og tilsetter disse i den varme sausen. Ha sjokoladen i en bolle, og hell så den varme sausen over sjokoladen. La det stå ca ett minutt, før du kjører blandingen med stavmikser. Sjokoladeblandingen skal være blank og fin. Avkjøl så blandingen til ca. 25 grader. Det beste er å la den stå på kjøkkenbenken, men det tar litt tid. Hvis du setter den i kjøleskapet går det fortere – men husk å rør ca. hvert 10 minutt.
Lettpisk fløten til løs krem, og vend litt og litt inn i den avkjølte sjokoladeblandingen. vend inn peanøttene i moussen
Ha vask springformen du stekte brownien i, dekk sidene med bakepapir, og lukk formen og sett den på en helt flat tallerken eller serveringsfat. Hell moussen over over browniebunnen, og sett kaken i fryseren et parr timer.
Mens kaken stivner i fryseren, lager du ganachen.
Sjokoladeganache:Kok opp fløte og glukose. Smelt sjokoladen over vannbad, og ha så den smeltede sjokoladen i en annen bolle eller litersmål (det er lettest i et litersmål). Hell 1/3 av den varme fløten i sjokoladen, og rør til den er blandet inn, hell så 1/3 til av fløten, og rør det inn i sjokoladen, ha så resten av fløten i sjokoladen og kjør blandingen med en stavmikser i 1-2 minutter, prøv å ikke få luftbobler i ganachen. Tilsett så smøret og kjør blandingen litt til med stavmikser.
La ganachen avkjøle seg til 20-25 grader, før du heller den over den stivnede sjokolademoussen, hvis ganachen er for varm, vil moussen under smelte, så la den avkjøle seg helt. La kaken stå i kjøleskapet over natten, eller i 4-5 timer.
Når kaken har stivnet, tar du av formen og pynter med noen sølvperler.