Dronning Maud kake

Dronning Maud kake

Dette er festdessert nummer én på Vestlandet, og blir også kalt Haugesundsdessert. Grunnen til det var at Dronning Maud og Kong Haakon besøkte Haugesund på deres kroningsferd I 1906. Det finnes tusen forskjellige måtter å lage den på, men denne gangen vil jeg prøve å lage den som en kake med browniesbunn. Passer perfekt til nyttårsfesten!

Oppskrift av: Leif Inge Bårdsen

Ingredienser

Brownies

150 g

mel

60 g

kakao

200 g

sukker

0.5 ts

fint salt

0.5 ts

bakepulver

1 stk

egg

2 stk

eggehvite

1 ss

Vaniljeekstrakt

Dronning Maud fromasj

5 pl

gelatin

6 dl

fløte

5 stk

egg

5 ss

sukker

1 ts

Vaniljeekstrakt

Slik gjør du det:

Det første vi begynner med er å lage browniesbunnen. Fordi den må avkjøles helt før man kan ha i fromasjen.
Smør en rund kakeform. ca 20-22 cm. Og legg ett bakepapir i bunnen av formen.
Sett ovnen på 175 grader.
Ha mel, salt og bakepulver i en bolle. Bland sammen.
Smelt smøret i en medium kjele. Ta kjelen av varmen.
Rør i kakaoen. Så i sukkeret. Blir en tykk blanding!
Så rør i egget, eggehvitene og vaniljeessensen.
Pisk den til en blank fin masse.
Ha sjokolademassen i melblandingen og rør det sammen med en slikkepott til du får en fin blank røre.
Hell den så over i formen.
Om du har tid dekk til formen og sett den i kjøleskapet i ett par timer. Da får smakene satt seg skikkelig. Men behøves ikke.
Stekes på 175 grader i ca25-30 min.
Avkjøles i kjøleskapet.
Vi begynner med å legge gelantinen i en bolle med kaldt vann. De må ligge i ca 5 min.
Finriv sjokoladen.
Pisk krem av fløten. Ikke pisk den for stiv. For da blir den vankligere å vende inn i eggedosisen. Sett fløten kaldt.
Pisk så eggedosis av eggeplommene og sukkeret. Ha i vaniljeekstrakt og frøene fra vaniljestangen.
Kok opp 1/2 dl vann. Klem vannet av gelantinen og smelt den i det kokende vannet. Hell gelantinen i en tynn stråle i eggedosisen mens du rører.
Vend så i kremen.
Ta frem browniesbunnen. Den skal fortsatt stå oppi kakeringen. Fyll ett lag med fromasj på toppen av kaken. Strø over raspet sjokolade. Ha så ett lag til med fromasj og topp med raspet sjokolade. Settes kjølig. Denne må stå noen timer før å stivne. Så er en grei kake å lage dagen før.
Jeg bruker også ett plastikkrems inni formen som gjør at kaken ser finere ut når jeg tar av kakeringen og drar av plastikkremsen etterpå...