Gåsestek fylt med epler og svisker
Oppskrift av: Anette Stiansen
240 minutter
HovedrettIngredienser
6 porsjoner
3 kg
gås2 ss
salt1 ts
pepper1 pose
svisker2 stk
eple, syrlig2 ss
smør1 l
gåse kraftRødkål:
1 kg
rødkål1 stk
eple, syrlig1 dl
saft1 dl
rødvin0.5 dl
rødvinseddik1 ss
salt1 ts
pepper0.5 dl
gåsefettGåsesaus:
2 ss
gåsefett1.5 ss
mel1 dl
rødvin1 dl
fløte2 ss
ripsgeléSlik gjør du det:
Helstekt gås er familiens julemiddag. Vi skaffer oss en gås som er avlet opp hos vår venn Arnt Harald Stange, som er kjent for sine lekre kyllinger. Vi setter gåsen i ovnen tidlig på ettermiddagen før vi går i kirken, og kommer hjem etter to timer til et hus som er fylt av den deiligste gåseduft. Da starter julen for alvor hos oss. Fremgangsmåte Skjær bort noe av fettet i buken på gåsen. Der er det ofte store klumper med fett som er lett å rive bort. Skjær av vingene og kok kraft på dem sammen med halsen. Rens eplene og del dem i 8 store biter. Salt og pepre inn i skroget på gåsen og fyll med svisker og store biter av skrelt eple. _Salt og pepre gåsen på skinnsidene og sett den på en langpanne. Smør fuglen inn med mykt smør og sett den inn i varm ovn på 220 °C i 20 minutter. La steken brunes lett, og etter 20 minutter settes varmen ned til 150 °C. Nå skal steken steke i 2 1/2 time til. Den siste timen tilsettes gåsekraft som er kokt på hals og vinger. Når steken er ferdig, helles kraft og fett av langpannen og fettet skummes av. Gåsen får hvile i ovnen ved 70 °C til den skal skjæres opp. I mellomtiden lager du saus og rødkål. Rødkål Finsnitt rødkål og ha i en kjele med revet eple, saft, rødvinseddik og rødvin. Tilsett krydder og kok kålen i 1 1/2 time til den blir myk og smakfull. Kok den uten lokk slik at kraften blir kokt ned. Til slutt tilsettes gåsefett for å sette en ekstra smak på kålen. Gåsesaus Skum bort alt fettet i gåsekraften. Ta litt av fettet og fres i en kjele sammen med mel. La melet brunes lett og spe med rødvin og kraft. Kok ned sausen til 4 dl og tilsett fløte. Smak til med salt, pepper, ripsgelé og litt sitronsaft. Ved anretting skjæres lårene ut og deles i to eller tre. Skjær ut brystfiletene og del i skiver. Server gåsen med rødkål, saus og stekte mandelpoteter til. Vi liker litt ekstra grønnsaker, og da er smørdampet rosenkål godt til. Selvfølgelig må vi ha stekegarnityr, som asier, sylteagurk og ripsgelé.