Sauser til kokte grønnsaker
Oppskrift av: Wenche Andersen
15 minutter
Saus, dressinger og marinaderIngredienser
Urtesmør
Smørsaus
3 stk
sjalottløk0.5 dl
matfløte100 g
smør, usaltetPesto
20 g
pinjekjerner1 potte
basilikum, frisk2 fedd
hvitløk1 dl
parmesan, nyrevet1.5 dl
olivenoljeSlik gjør du det:
Urtesmør: Pisk mykt smør til det blir lyst og luftig. Tilsett finhakkede friske urter og presset sitronsaft. Smørsaus: Finhakk løken, surr den myk i litt av smøret. Hell på vin eller eplemost, kok inn til ca ¾ dl. Tilsett kraft og fløte og kok inn til halv mengde gjenstår. Pisk inn smøret i biter og smak til med salt og pepper. Sausen bør ikke koke etter at smøret er pisket inn. Tilsett ev finhakkede urter rett før servering Grønn urtesaus (pesto): Stek / rist pinjekjernene gylne i en tørr stekepanne. Ha alle ingrediensene til pesto, med unntak av olivenolje over i en foodprocessor/hurtighakker. Tilsett olje i en tynn stråle mens maskinen går. Kjør til alt er finhakket. Smak til med salt og grovmalt pepper. Kan oppbevares i tett glass i kjøleskapet ca 1 uke. Tips: Basilikum kan byttes ut med andre urter feks timian, mynte eller persille. Til en rød pesto bytt ut urter med soltørkede tomater.