Parmesan
Foto: Walter Cimba
Osten omtales som oftest som parmigiano i Italia og parmesan i andre land. Parmesan er det fransk og betyr at osten er fra Parma.
De mest kjente typene italiensk parmesan er Parmigiano Reggiano og Grana Padano. En tredje kjent type er Grana Lodigiano med kjerneområde i provinsen Lodi i Lombardia.
Parmigiano Reggiano som er lagret opp til to år kalles vecchio og mer enn to år stravecchio. Ost som er lagret mindre enn ett år, hvilket er uvanlig, kalles parmigiano nuovo, men Parmigiano Reggiano selges ikke så ung. Tre segl som viser ostens modningstid har vært brukt siden 2007: rødt for minst 18 måneder, sølv for minst 22 måneder og gull for minst 30 måneder.
Energiinnhold
Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
28 g
Kilojoule
1730 kJ
Kilokalorier
416 kcal
Protein
36.2 g
Fett
29.7 g
Mettet
19.2 g
Trans
1.1 g
Enumettet
7.7 g
Flerumettet
1.1 g
Kolesterol
80 mg
Karbohydrat
0.9 g
Stivelse
0 g
Mono+Disakk
0.9 g
Sukker
0 g
Kostfiber
0 g
Alkohol
0 g
Retinol
371 µg
Beta-karoten
233 µg
Vitamin A
390 RAE
Vitamin D
0.3 µg
Vitamin E
0.8 alfa-TE
Tiamin
0.03 mg
Riboflavin
0.32 mg
Niacin
0.1 mg
Vitamin B6
0.11 mg
Folat
12 µg
Vitamin B12
3.3 µg
Vitamin C
0 mg
Kalsium
1025 mg
Jern
0.8 mg
Natrium
1530 mg
Kalium
152 mg
Magnesium
41 mg
Sink
5.1 mg
Selen
12 µg
Kobber
0.84 mg
Fosfor
680 mg