Skoleboller
Denne oppskriften gir ca. tolv store boller.
Oppskrift av: Anita Bakker
Ingredienser
100 g
smør3.5 dl
melk50 g
gjær75 g
sukker600 g
hvetemelTil pensling:
1 stk
egg, sammenpisketFyll:
1 stk
vaniljestang eller litt vaniljesukker4 dl
melk6 stk
eggeplommer0.5 dl
sukker1 ss
maisennaGlasur:
1 stk
eggehvite2 dl
Melis (ca.)2 dl
kokosmasseSlik gjør du det:
Smelt smør og hell det i melken og varm til fingervarmt. Rør gjæren ut i den lunkne væsken. Bland i sukker og det meste av melet og elt til deigen blir jevn. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 30 min.
Trill deigen til en pølse og skjær i 12–16 biter. Trill hver bit til runde boller. Etterhev i ca. 20 min.
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til.
Lag en fordypning i midten av hver bolle og fyll i vaniljekrem. Pensle med egg og stek skolebrødene på 225° i 12–15 min. Avkjøl på rist.
Lag melisglasur ved å røre sammen melis og eggehvite til tykk glasur. Tilpass mengden melis etter størrelsen på eggehviten. Dersom du synes den blir for tykk, sper du på med en liten mengde kaldt vann. Smør de avkjølte skolebrødene med melisglasur og dypp dem i kokos.
Tips: Dekk alltid deigen med plast og et kjøkkenhåndkle når du setter til heving. Deigen liker seg best lunt og mørkt.