Boller med eple og vaniljekrem
Disse bollene er fylt med en nydelig eple/kanel/sitron-blanding, og toppet med vaniljekrem.
Oppskrift av: Manuela Kjeilen
120 minutter
BakverkIngredienser
1 porsjon
Gjærdeig
500 ml
melk150 g
melis1 ts
vaniljesukker800 g
hvetemel2 stk
Egg, store150 g
smør, i terningerEplefyll
1 ts
sitronsaft1 ts
sitronskall, revet40 g
sukker1 ts
kanelVaniljekrem
5 dl
helmelk6 stk
eggeplommer1 klype
salt70 g
sukker40 g
maisenna45 g
smør, usaltetPensling og pynt
1 stk
eggSlik gjør du det:
Gjærdeig
Kok opp melk sammen med melis og vanilje til det er fingervarmt (ca 35-37°C).
Ha hvetemel i en mikserbolle, og smuldre i fersk gjær eller tørrgjær.
Tilsett eggene til mel/gjær-blandingen, og ha så dette i den fingervarme melk/melis-blandingen.
Sett i eltekroken og start maskinen på lav hastighet. Bland sammen til en deig, sett opp farten på maskinen og elt deigen godt.
Vei opp smør og kutt i terninger. Tilsett når deigen har eltet i ca 7-10 minutter, noen få terningen om gangen.
Elt deigen videre på lav hastighet til deigen slipper kantene.
Dekk bollen med plastfolie og sett den på et lunt sted i ca. 1 time
Når deigen har hevet til dobbel størrelse, strø litt mel på benken, del deigen i to, og så skjær deigen i ca 18-20 biter (ca 70 gram per bolle).
Trill hver bit til runde boller, og plasser dem på et stekebrett dekket med bakepapir eller en silikon matte.
Etterhev ca 45-60 minutter (dekk til med plastfolie).
Mens bollene hever seg, lager du vaniljekremen
Pisk sammen eggeplommer, maisenna og sukker i en bolle i noen minutter.
Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og ha dem i en kjele, og hell på melk.
Gi væsken et lite oppkok, og hell litt av væsken i bollen med eggblandingen mens du rører hele tiden.
Hell litt av melken om gangen sammen med eggeblandingen og pisk sammen.
Hell så alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner.
La det boble og koke et par minutter mens du forsetter å røre.
Ta kjelen av varmen og tilsett smøret litt om gangen mens du rører godt.
Hell blandingen gjennom en sikt mens den ennå er varm.
Hell kremen utover en flate (f.eks. et bakebrett) og kle med plastfilm.
La brettet stå i romtemperatur en stund til kremen er avkjølt, og sett det så i kjøleskapet i minst to timer før bruk.
Bland så sammen eple/kanel-fyllet, og dekk til med plastfolie.
Når bollene er ferdig hevet, trykk en stor fordypning i midten av hver bolle med fingrene og fyll i eple/kanel-fyllet, ca 1-2 teskjeer, og topp det med 1-2 skjeer vaniljekrem.
Pensle over deigkanten med sammenvispet egg, og dryss over mandelflak.
Stek bollene midt i ovnen ved 200°C i ca 12-14 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte.
Avkjøl på rist
Like før servering, dryss med melis.