Høstgryte med grønnsaker og smørstekt sopp
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
GryterettIngredienser
4 porsjoner
3 ss
hvetemel1 ss
tomatpuré2 stk
løk2 dl
rødvin6 dl
kraft1 stk
laurbærblad2 ss
timian, frisk2 stk
gulrot2 stk
persillerot2 dl
seterrømme1 ts
sukker, bruntSlik gjør du det:
Skjær kjøttet i litt store terninger og vend i hvetemel. Brun kjøttet i smør i en vid gryte. Tilsett tomatpuré og løk i båter og la brune med kjøttet. Hell over rødvin og kraft. Tilsett laurbærblad, salt, grovmalt pepper og timian. Kok opp og la trekke til kjøttet er mørt, ca.45 min.(Trekketiden er avhengig av hva slags stykkningsdeler som blir brukt. Kjøtt fra forpart trenger lengre trekketid enn kjøtt fra bakpart.) Rens og skjær grønnsakene i biter og la dem trekke med de siste 20 min. Ta opp kjøtt og grønnsaker med en hullsleiv. Kok opp sjyen og rør inn seterrømme og bringebæreddik la sausen koke inn til passe tykkelse eller jevn med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann. Smak til med salt, pepper, timian og ev sukker. Legg kjøtt og grønnsaker tilbake i sausen og varm opp. Dryss over rikelig med smørstekt sopp ved servering. Kokte mandelpoteter eller hjemmelaget potetmos smaker godt ved siden av.