Bygg
FOTO: Colourbox.com
Bygg har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. I flere århundrer fram til første halvdel av 1900-tallet, brukte vi bygg både som festmat og hverdagskost. Vassgrauten og flatbrødet var blant annet basert på bygg. Med de positive helseeffektene anbefaler nå helsemyndighetene mer bruk av bygg i kosten. Byggmel kan brukes i mange forskjellige produkter som grøt og suppe, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks.
Energiinnhold
Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
15 g
Kilojoule
1278 kJ
Kilokalorier
302 kcal
Protein
8.6 g
Fett
1.1 g
Mettet
0.2 g
Trans
0 g
Enumettet
0.1 g
Flerumettet
0.5 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
60.6 g
Stivelse
59.7 g
Mono+Disakk
0.9 g
Sukker
0 g
Kostfiber
7.6 g
Alkohol
0 g
Retinol
0 µg
Beta-karoten
0 µg
Vitamin A
0 RAE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0.7 alfa-TE
Tiamin
0.3 mg
Riboflavin
0.13 mg
Niacin
4.5 mg
Vitamin B6
0.3 mg
Folat
20 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
0 mg
Kalsium
28 mg
Jern
2.2 mg
Natrium
2 mg
Kalium
315 mg
Magnesium
60 mg
Sink
1.5 mg
Selen
3 µg
Kobber
0.56 mg
Fosfor
250 mg