Juletorsk med rotfruktpuré, rødvinssaus og hasselbakte poteter
Christopher Sjuve
180 minutter
HovedrettIngredienser
8 porsjoner
3 dl
olivenolje0.5 stk
appelsin, finrevet skall4 stk
nellikspiker6 skiver
ingefær, fersk10 stk
pepperkorn6 stk
stjerneanis, hel3 stk
laurbærbladHasselbakte poteter:
16 stk
poteter200 g
smørRotfruktpuré:
1.2 kg
kålrot600 g
gulrot3 skiver
sitron400 g
smørBaconterninger:
300 g
baconterninger200 g
smørRødvinssaus:
4 fedd
hvitløk, grovhakket2 stk
løk, grovhakket2 ss
sukker1 ss
olje til pensling50 g
rosiner, grovhakket25 g
bacon, grovhakket2 stk
stjerneanis, hel2 stk
nellikspiker1 stk
laurbærblad5 dl
rødvin1 dl
god balsamicoeddik6 pl
gelatin2 ss
smør til monteringSlik gjør du det:
Slik gjør du: Dryss salt på fisken og la den ligge i 10 minutter. Skyll den godt i kaldt vann og tørk den.Sett stekeovnen på 150 grader. Hell olivenolje og krydder i en ildfast form. Legg fisken i med skinnsiden opp og bak den i ovnen på 150 grader i 15-20 minutter. Dra av skinnet og server. Nå vil torsken ha en fin konsistens og milde kryddertoner som det smaker jul av. Slik gjør du - Hasselbakte poteter: Skrell potetene og skjær 2 - 3 mm tykke skiver, nesten igjennom . Legg potetene ved siden av hverandre i en ildfast form. Hell over smeltet smør. Dekk til med folie og bak potetene ca 30 minutter. Ta av folien og bak videre i 15 -20 minutter. Da får de en fin farge. Størrelsen på potetene avgjør tiden det tar å bake dem. Ønsker du mer smak kan du tilsette noen hele hvitløkbåter i formen, det gir en fin aroma. Slik gjør du - Rotfruktpurè: Skrell rotgrønnsakene og legg dem i kaldt vann med et par sitronskiver over natten. Bytt ut vannet og tilsett nye sitronskiver og et par kvister rosmarin. Kok dette til grønnsakene er helt møre. Hell av vannet, kast ut sitronen og rosmarinen og ha i smøret. Mos dette for hånd til en grov stappe. Smak til med salt, og grov malt sort pepper. Slik gjør du - Baconterninger: Kok dette sammen på moderat varme til baconet blir sprøtt og gyllent. Dette brukes til å toppe fisken. Slik gjør du - Rødvinsaus: Stek løk, hvitløk og bacon lett brunt i oljen. Tilsett sukkeret og krydderene og la det steke sammen løken. Hell deretter over balsamico eddik, rødvin og gelatinbladene. Kok dette inn til det begynner å tykne. Sil det over i en ny kjele, ca. 2-2,5 dl saus. Varm opp sausen og pisk inn 2 ss smør, visp til smøret er løst opp. Smak til med salt og pepper. Er den for syrlig kan du tilsette mer sukker, er det for søt kan du presse litt sitron i den. Oppskriften er hentet fra godfisk.no/Eksportutvalget for fisk