Kjøttkaker, brun saus og kålstuing
Kjøttkaker av den gamle, godt sorten. Her er oppskriften!
Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
Kjøttkaker
500 g
kjøttdeig1.5 ts
salt0.25 ts
pepper0.25 ts
muskat, malt1 krm
ingefær2.5 ss
potetmel2 dl
melkeller vannBrun saus
2.5 ss
smør3 ss
hvetemel5 dl
kraftValgfrie smakstilsetninger til saus
1 stk
lett brunetløk2 ss
solbærsirup3 skiver
brunost2 ss
rømmeeller fløteKålstuing
0.5 kg
grovhakketkål1 ss
smør2 ss
hvetemel3 dl
melkSlik gjør du det:
Arbeid saltet inn i kjøttdeigen til den blir seig. Tilsett krydder og potetmel og spe med melk eller vann i små porsjoner. Arbeid væsken helt inn i deigen før neste speding.
For best resultat er det en fordel at kjøttdeig og spedingsvæske har samme temperatur (helst kald).
Form farsen til runde kaker og stek i smør i middels varm stekepanne. Ha kakene over i en gryte med vann/kraft og la dem trekke i ca 10 min.
Brun saus
Brun smør og hvetemel til brun saus i en gryte ved middels varme, rør hele tiden. Spe med kokende kraft (fra kjøttkakene) til sausen får passe tykkelse. La sausen trekke 10-15 min. Smak til med salt og pepper og en eller flere av smaktilsetningene som er foreslått i ingredienslisten.
Vil du lage en mager saus? Kok opp kraften fra kjøttkakeneeventuelt med lett brunet løk i båter. Jevn kraften med hvetemel rørt ut i litt kaldt vann til sausen får passe konsistens. Kok opp og la sausen trekke i 10-15 min. Smak til med salt og bruk eventuelt litt sukkerkølør for å få rett farge.
Kålstuing
Rens og skjær kål i ca 1 ½ cm terninger/biter og kok i lettsaltet vann i 15-20 min. Hell av kokevannet. Smelt smør og rør inn hvetemel, spe med melk (varm melk gjør det lettere å få en klumpfri saus). Kok opp og la trekke i 8-10 min. Smak til med salt og muskat og tilsett kålen.
Vil du lage en mager saus: Visp melet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 8-10 min. smak til med salt og muskatnøtt.
Server med kokte poteter og rørte tyttebær.