Salat med stangselleri, sitrusfrukter, vanilje og sjøkreps
Denne salaten er faktisk også god å servere til all slags fisk, dessuten til lyst kjøtt som kylling eller kalv. Bruk gjerne noe sprøtt i salaten. Sprøstekt skinke vil helt klart være en vinner, men brødkrumme, grissini eller potetchips kan også få folk til å smile når de spiser?
Oppskrift av: Jørgen Kolderup
30 minutter
Forretter og småretterIngredienser
4 porsjoner
Vaniljeolje:
1 stk
vaniljestang4 ss
olje, nøytral2 ss
sitronskall, revet2 ss
finhakket gressløkSalat med stangselleri:
3 stk
selleristang1 stk
blodappelsin1 stk
grapefrukt1 stk
lime1 neve
revet salatSlik gjør du det:
Hvis ikke sjøkreps er å få fatt i, kan du godt bruke hummer, kamskjell eller noen store og fine tigerreker/scampi i stedet. Vaniljeoljen: Del vaniljestangen i to på langs. Varm vanilje og olje i en liten kjele til det dufter godt av vanilje. Avkjøl oljen og tilsett sitronskall og gressløk. Sellerisalaten: Kutt av topp og bunn på selleristilkene. Fjern noen av de seige trådene. Kutt sellerien i strimler, så tynne som du klarer. Hvis du har tid, kan du legge strimlene 5-6 minutter i kaldt vann, da vil de bli enda litt mer sprø. Skjær vekk skallet på sitrusfruktene med en kniv, slik at alt det hvite, bitre skallet er borte. Bruk en liten kniv til å skjære ut helt skinnfrie sitrusfileter. Bland selleri, sitrusfrukt og salat i en bolle. Drypp over litt vaniljeolje og smak til med litt salt. Sjøkrepsen: Vri av hodet på krepsen. Det er bare halen som brukes, men ta for all del vare på hode og klør til å koke kraft og suppe på! Rens halen, dette gjøres best ved å knekke litt i skallet før halen skrelles. Skjær et snitt på oversiden av den skrelte halen og ta ut tarmen. Sett krepsen kaldt hvis den ikke skal brukes umiddelbart. Stek sjøkrepsen i 15-20 sekunder med snittsiden ned i en varm panne med olje. Ta krepsen ut av panna og pensle den med vaniljeolje. Strø over litt salt. Anrett krepsen på tallerkener. Legg på salat og hell over vaniljeolje til slutt. Oppskriften er hentet fra "Salater!" av Jørgen Kolderup (Cappelen 2006)