Små og store smørbrød
Oppskrift av: Wenche Andersen
20 minutter
Ingredienser
6 porsjoner
Smørbrødkake med reker og laks:
2 stk
daggammel form loff2 beger
crème fraîche eller rømme4 ss
ravigottesaus4 ss
majones0.5 stk
sitron, saften av den300 g
røke laks i skiver300 g
reker, pillede1 stk
slangeagurk, i skiverLefserullader:
Slik gjør du det:
Kanapeer: Kanapeer er ørsmå «munnfulle» brødbiter uten skorpe med lekkert pålegg som serveres i «mottagelser og coktail-parties». Kanapeene kan være runde eller firkantet. Ofte stikkes en coktailpinne i hver kanapé slik at det går lett å forsyne seg. Lefserullader: Smør potetlefse med en blanding av sennep og creme fraiche/rømme, dryss over finhakket purre, rødløk eller vanlig løk og legg over tynne skiver av gravet eller røkt laks/ørret eller skiver av spekemat. Rull sammen lefsen og skjær opp i passende biter. Fest sammen med en coktailpinne. Smørbrødkake med reker og laks: Bland sammen rømme/crème fraiche, ravigottesaus og majones. Hakk 2/3 av røkelaksen, 2/3 av rekene og 3/4 av slangeagurken i terninger og bland med rømmesausen. Skjær av skorpene på loffene. Sett brødet på høykant og skjær en skive til hver (langsetter brødet). Legg to lengder ved siden av hverandre, legg en tallerken med diameter på 22 cm på brødskivene og skjær rundt dem. Gjør det samme med resten av skivene. Legg brødskiver i bunnen på en springform 24 cm. Smør over 1/4 av fyllet. Forsett med å legge brød og fyll lagvis. Legg skivene slik at de krysser hverandre, da holder «kaken» bedre sammen. Avslutt med fyll. La det være igjen så mye fyll at det dekker sidene på kaken. Dekk formen med plastfilm og sett kaldt , gjerne til neste dag. Ta bort formens kant og smør resten av fyllet rundt kaken. Pynt med røkelaks, reker og ev egg. Trykk friske krydderuter rundt kanten på kaken. Tips: Laks og egg kan byttes ut med spekemat eller salt røkt kjøtt. Pynt feks med skinke, jordbær og grønt.