Bacalao
Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
GryterettIngredienser
4 porsjoner
700 g
rå, renskåret, ikke utvannet klippfisk (be gjerne om loins, dvs skinn- og benfrie ryggfileter)10 stk
poteter2 stk
stor løk4 fedd
hvitløk2 dl
olivenolje1 bokser
tomatboks125 g
tomatpuré1 bokser
hermetiske paprika/pimientos1 krm
kajennepepperSlik gjør du det:
Vann ut fisken i 1 1/2 - 2 døgn i et stort rommelig kar. Skift vann flere ganger. Del og ev rens den utvannede fisken i serveringsstykker. Loins trenger ikke renses, andre stykker renses for skinn og ben. Rens og skjær poteter og løk i skiver og finhakk hvitløken. Hell litt olje i bunnen av et ildfast fat eller en kasserolle. Legg lagvis fisk, poteter, løk, hvitløk, hermetiske tomater og paprika. Bland kajennepepper eller chili (fjern frø og finhakk) med tomatpuré og olje og hell over fisk og poteter i gryta. Kok opp og la retten trekke under lokk på svak varme til potetene og fisken er møre, ca. 1 time. Pass på at retten ikke svir seg i bunnen. Ikke rør men "rist" på kokekaret en gang i mellom. Bacalao kan også tilberedes i stekeovn i ildfast gryte med lokk, ved 175 grader i 4 - 5 timer. Flatbrød eller fersk brød og sorte oliven smaker godt ved siden av. Tips: 1 kg klippfisk gir ca. 1,5 kg utvannet fisk.