Grovbrød uten elting
Disse brødene er veldig fine å lage for deg som ikke har miksmaster. Du kan røre deigen kjapt sammen for hånd.
Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
240 minutter
BakverkIngredienser
0.5 pk
gjær(fersk eller tørr)7.5 dl
vann(romtemperert)5 dl
melk(romtemperert)700 g
hvetemel100 g
solsikkekjerner50 g
linfrø, knuste1 ts
saltSlik gjør du det:
Dette blir to brød. Deigen skal forheve i 12-24 timer og etterheve i 1 ½ time.
Deigen må stå 1-2 timer på kjøkkenbenken for å få romtemperatur før den bakes ut Stekes på 240 grader i 5 minutter og på 220 grader i 35 minutter Kle et stekebrett med bakepapir.
Bruker du fersk gjær, starter du med å smuldre gjæren i en stor bolle og heller vann og melk over. Med romtemperert væske mener jeg at den skal være rundt 20 grader.
Rør til gjæren er oppløst. Tilsett resten av ingrediensene, inklusive tørrgjæren, og rør det kjapt sammen. Du trenger ikke elte, bare røre nok til alt er blandet. For å få maks uttelling av sunnheten i linfrøene, er det best å knuse dem før du har dem oppi deigen. Noen butikker selger ferdig knuste. Men du kan greit knuse dem i en morter.
Dekk til bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet i 12-24 timer. Ta bollen ut av kjøleskapet og la deigen bli romtemperert. Dryss et godt lag med hvetemel på bordet og hvelv deigen over. Del deigen i 2 med en kniv eller deigskrape. Ikke riv! Inni deigen har gjæren nå lagd mange lufthull, og disse vil vi gjerne ha i de ferdige brødene også, så nå gjelder det å behandle deigen forsiktig.
Du skal derfor ikke kna den. Bare brett inn kantene en gang før du snur deigen rundt, slik at den glatteste siden kommer opp. Se bilder side xx. Form så deigklumpene til avlange brød og legg dem over på stekebrettet. Har du to avlange former som du bruker å servere brød i, eller andre egnede former, kan du legge kleder oppi dem, strø dem med mel og la brødene etterheve der.
Legg den glatteste og fineste siden ned i forma. Legg et bakeklede over brødene og la dem etterheve. I mellomtiden setter du på stekeovnen og setter inn bakestein på den nederste rillen hvis du har. Har brødene etterhevet i form og du skal steke dem på bakestein, hvelver du dem over på en bakespade.
Dryss litt mel på den først. Uten bakestein hvelver du brødene over på stekebrettet. Bruk en ultrakvass kniv til å skjære noen snitt i brødene før du setter brettet inn på nederste rille i stekeovnen eller lemper dem over på bakesteinen.
Skru ned varmen etter de første 5 minuttene. Kakk på undersiden av brødene for å sjekke om de er gjennomstekte. Får du en hul lyd, tar du dem ut og legger dem over på en bakerist til avkjøling.