Artisjokk
Foto: Crestock
Artisjokk er mye brukt i det franske og italienske kjøkken. Den har en mild og nøtteaktig smak. Artisjokk kan brukes som en forrett eller tilbehør til kjøtt. Den kan kokes, dampes, stekes og grilles, men kan ikke spises rå. Det er den kjøttfulle, nederste delen av kronbladene og blomsterbunnen (hjertet) som spises. Artisjokk er tilgjengelig året rundt, men er på sitt beste vår og høst. Fargen skal være dyp grønn og bladene skal stå tett og være lukket.
Energiinnhold
Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
85 g
Kilojoule
117 kJ
Kilokalorier
28 kcal
Protein
2.8 g
Fett
0.2 g
Mettet
0.1 g
Trans
0 g
Enumettet
0 g
Flerumettet
0.1 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
1.3 g
Stivelse
0 g
Mono+Disakk
1.3 g
Sukker
0 g
Kostfiber
5 g
Alkohol
0 g
Retinol
0 µg
Beta-karoten
90 µg
Vitamin A
8 RAE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0.2 alfa-TE
Tiamin
0.06 mg
Riboflavin
0.05 mg
Niacin
1.3 mg
Vitamin B6
0.03 mg
Folat
68 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
2 mg
Kalsium
41 mg
Jern
0.7 mg
Natrium
27 mg
Kalium
360 mg
Magnesium
22 mg
Sink
0.5 mg
Selen
0 µg
Kobber
0.09 mg
Fosfor
38 mg