Bokhvete
Foto: Colourbox
Bokhvete har saftig stengel, med hjerteformede litt spisse blader og rosa eller grønnhvite blomster som vokser i skjermlignende klaser. I Norge regnes den i dag som åkerugress, og begge variantene vokser så langt nord som til Trøndelag. Den blir flere steder kalt «fattigmannshvete» og ble i sin tid dyrket i deler av Danmark og Skåne Grynene (frøene) blir brukt i matlaging, enten som hele eller som mel. Hel bokhvete kan kokes som ris eller grøt. Kornene får en grøtliknende konsistens under koking. Hel bokhvete er fullstendig uten gluten.
Energiinnhold
Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
13 g
Kilojoule
1407 kJ
Kilokalorier
332 kcal
Protein
7.1 g
Fett
2 g
Mettet
0.3 g
Trans
0 g
Enumettet
0.5 g
Flerumettet
0.5 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
70.4 g
Stivelse
70 g
Mono+Disakk
0.4 g
Sukker
0 g
Kostfiber
1.9 g
Alkohol
0 g
Retinol
0 µg
Beta-karoten
0 µg
Vitamin A
0 RAE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0.3 alfa-TE
Tiamin
0.35 mg
Riboflavin
0.11 mg
Niacin
2.7 mg
Vitamin B6
0.3 mg
Folat
20 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
0 mg
Kalsium
8 mg
Jern
2.1 mg
Natrium
1 mg
Kalium
200 mg
Magnesium
48 mg
Sink
2 mg
Selen
5 µg
Kobber
1.53 mg
Fosfor
190 mg