God Morgen Norges grovbrød med mye fiber
Grovbrødet som Wenche har laget...
Oppskrift av: Wenche Andersen
240 minutter
BakverkIngredienser
250 g
rug, fin sammalt7 dl
kruska kli/hvetekli1 dl
linfrø1 dl
sesamfrø1 dl
solsikkekjerner1 dl
hvetemel2 ts
salt100 g
gjærSlik gjør du det:
Disse brødene er tunge og saftige og holder seg best hvis de oppbevares i kjøleskapet. Brødene egner seg godt til frysing. Del dem ev i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-2 dager av gangen. Denne deigen skal være som en tykk grøt på konsistens. Deigen fordeles i smurte former etter forheving, dvs den skal ikke eltes og formes på bakebordet. Legg hvete helkorn i bløt eller kok opp og la trekke noen minutter før melk/yoghurt tilsettes, la blandingen bli fingervarm. Bland sammen alt det tørre (bruk ca 10 %) av hvetemelet. Varm væsken til den er "fingervarm". Fersk gjær løses opp i litt av væsken og tørrgjær blandes i melet. Elt godt sammen til grøtaktig tykk deig, tilsett ev resten av hvetemelet. Elt deigen 8-10 min i kjøkkenmaskin. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i ca 1 time. Elt deigen sammen på nytt, dekk bakebollen med plast og la deigen heve ca 30 min. Ha deigen over i godt smurte former (bunnen på formen dekkes med en strimmel bakepapir). Dekk formene med et klede og la brødene heve ca 30 min. Varm stekeovnen til 225 ºC. Sett brødene inn på nederste rille og senk temperaturen til 200 ºC. Stek brødene 50 min - 1 time. Avkjøl på rist. Tips: Sesamfrø og solsikkekjerner kan erstattes av hakkede valnøtter og gresskarkjerner og brødet får en helt annen smak.