Kokkens lammefrikasse
Harald Osas lammefrikasse serveres her.
Oppskrift av: Harald Osa
60 minutter
GryterettIngredienser
4 porsjoner
Slik gjør du det:
Lammet stykkes i passe serveringstykker og settes på kok med kaldt vann som dekker kjøttet godt. La det hele få et godt oppkok og skumm godt av. Det skal koke i 2 - 3 minutter.
Ta kjøttet opp av kokekraften og skyll kjøttet godt under rennende kalt vann. Kokekraften kastes.
Kjøttet settes på ny over til kok i kald vann sammen med laurbærblad, timian og en hel skrelt løk. Kok opp og skumm eventuelt av kokekraften hvis det kommer mer skum undrer koking. Smak til kokekraften med salt. Kjøttet skal nå småkoke til det blir mørt - dette kan ta fra 45 minutter til to timer avhengig av størrelse på kjøttbitene samt hvilken del av dyret kjøttet kommer fra. Nakke er det som trenger lengst koking og lår det som trenger kortest tid. Det seigeste kjøttet blir ofte den beste frikasse.
Når kjøttet er mørt løftes det forsiktig over i en annen gryte og dekkes med lokk slik at det ikke tørker ut. Grønnsakene kokes i kraften. Tilsett gjerne grønnsakene etter hvert i forhold til koketid.
Gulrøtter tar lengst tid og grønn asparges og brokkoli kortes tid. Grønnsakene legges over kjøttet.
Mål opp kokekraften. Hvis det er for lite kraft spes det med vann eller melk. Smelt smør i en gryte og tilsett melet - la det hele småkoke i 1 minutt under stadig omrøring - spe med kokekraften og fløten - kok opp og smak til med salt og pepper.
Sausen helles over kjøtt og grønnsaker - gis et kort oppkok og frikassen er klar til servering. Smaker godt med kokte mandelpoter eller kokt ris.